• PANČEVO: Od sutra pacijenti u obnovljenom delu bolnice. Pogledajte kako izgleda(FOTO)

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Rekonstrukcija Internog odeljenja Opšte bolnice Pančevo je završena i od ponedeljka, 13. maja, pacijenti će ponovo biti u ovom, sada obnovljenom delu bolnice. Kako to izgleda otišli smo da se uverimo sami. I izgleda potpuno drugačije. Ni nalik onome što je nekada bilo.

    – Svi unutrašnji zidovi su srušeni i napravljeni potpuno novi, uz to je naravno išla i nova stolarija. Uradili smo tri nova lifta, dva u postojećim oknima, a jedan u potpuno novom.  Uspeli smo da postignemo maksimalan nivo zaštite objekta, a to nikada nismo ni imali. Imamo trenutno najmoderniji protivpožarni sistem. Odradili smo internet konekciju sa video nadzorima za ulaze, sa mogućnošću zaključavanja odeljenja da ne bude ulaska i izlaska kao na autobuskoj stanici, kao što je bilo nekada. Uradili smo kompletno vodu, kanalizaciju, struju, podigli termoenergetsku efikasnost za 100% novom izolacijom. Saniran je krov i stavljen kosi krov. Ugradili smo i bolničke setove, u vrednosti od nekih 400 000 evra, koji nisu bili predviđeni. Svaka soba ih ima. Nekada je bilo dva santitarna čvora na spratu, amonijak se osećao kao na beogradskoj železničkoj stanici, a sada svaka soba ima svoje kupatilo. Urađene su centralna klimatizacija i grejanje, nema više kačenja klima na fasadu. Ispunjeni su i finansijski i ekološki i energetski standardi. Urađen je i novi bazen za fizikalnu terapiju, detaljno nam je objasnio direktor pančevačke bolnice dr Slobodan Ovuka.

    Radovi u bolnici počeli su u oktobru 2017. godine.

    – Nasledili smo jedan loš projekat koji je bio predmet višegodišnjeg sudskog spora između bolnice kao naručioca, uprave tada Fonda za kapitalna ulaganja kao investitora i stručne javnosti. Mi smo uspeli da posao privođenja tog projekta fazi u kojoj može da dobije građevinsku dozvolu odnosno saglasnost za izvođenje radova uradimo od avgusta do decembra 2016. godine da bismo ušli u budžet APV-a za 2017. godinu. Krenuli smo sa radovima u oktobru 2017, možda smo mogli da krenemo ranije, a takav projekat je po projektantu tražio 12 meseci za izvođenje. Mi smo u hodu znali da će biti oko 300 dopuna projekta, a sve to iziskuje dozvolu projektanta, pa novo projektovanje. U tom projektu je recimo bila preskočena zvučna izolacija. A kako da radimo bolnicu bez zvučne izolacije? To više niko ne radi.

    Prvo je proradila hemodijaliza.

    – Urađeno je preko 20 000 hemodijaliza i preko 1500 snimanja skenerom urađen je ogroman posao, a da pri tome nikome nije zafalila dlaka s glave. Mi 150 ljudi koji su na hemodijalizi nemamo kome da damo. Ne možemo da kažemo dajte nam godinu dana da mi radimo bolnicu, a vi nam lečite pacijente. Opcija je bila da se radi treća smena u nekoj od ustanova u okruženju, u Beogradu, Smederevu, Zrenjaninu – pa mi bi po celu noć vozili te pacijente koji su i ovako u teškoj životnoj situaciji.

    Ipak pacijenti u rekonstruisanom delu bolnice neće imati baš sve novo.

    – Nažalost, nabavka bolničih kreveta nije prošla. Mi faktički od novembra prošle godine žalbu na uslove koje smo tražili. Jedna od firmi je u međuvremenu pribavila taj kriterijum i sada želi da učestvuje na tenderu.  Želimo da kupimo najbolje moguće za sredstva koja su nam dodeljena i mi tražimo ponavljanje stručne ocene. Mi nećemo čekati nove krevete da bismo pacijente uselilli. Na kraju – ne leče pacijente kreveti leči sve ostalo. Lično sam zadovoljan što smo za godinu i po dana, a mislim da je to rekordnan rok, završili rekonstrukciju.

    Došlo je i do pomeranja pojedinih odeljenja.

    – Na prvi sprat, koji je nekada pripadao Zavodu za javno zdravlje, useljavamo grudno odeljenje i neurologiju. Rešavamo dva dosta loša momenta. Neurologija će dobiti duplo više kreveta, a grudno i sami znate na šta je ličilo. Znači sada će u suterenu biti fizikalna, prijemno-urgentna služba u prizemlju, a tu će biti i endoskopija i radiologija, u suterenu je rekonstruisana patologija.

    Za rekonstrukciju bolnice potrošeno je više od 600 000 000 dinara.

    – Stojim iza toga da smo uradili mnogo bolju rekonstrukciju nego što je bila 2006. godine. Pazili smo bukvalno na svaki dinar na šta će da ode.

    Direktor pančevačke bolnice ima planove i za budućnost

    – Imamo u planu da ponovo radimo hiruršku vertikalu, da uradimo ORL zgradu, pedijatriju, da uradimo uređenje kompletnog kruga bolnice – tu smo već pri kraju s projektom. U zgradi grudnog odeljenja radili bismo onkološko palijativno odeljenje. Imamo u planu da u toku naredne godine nastavimo sa rekonstrukcijom svih objekata u Opštoj bonici Pančevo.

    Direktor pančevačke bolnice nije krio zadovoljstvo urađenim.

    – Sve ovo doživljavam  kao svoju ličnu sreću, kao kada sam se prvi put useljavao u svoj stan, uz osmeh je rekao Ovuka i poveo nas u obilazak rekonstruisanog dela.

    Ono što smo videli nas nije ostavilo ravnodušnim. Pogledajte.

    Ovako je četvrti sprat nekada izgledao:

     

     

    A ovako izgleda sada:

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Rekonstrukcija Internog odeljenja Opšte bolnice Pančevo je završena i od ponedeljka, 13. maja, pacijenti će ponovo biti u ovom, sada obnovljenom delu bolnice. Kako to izgleda otišli smo da se uverimo sami. I izgleda potpuno drugačije. Ni nalik onome što je nekada bilo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo