Izložba „Ala smo se naodmarali...“

Utorak, 15. Mart 2016 - 19:00
muzej

 

Narodni muzeja Pančevo ugostiće izložbu Muzeja Vojovodine „Ala smo se naodmarali...“ koja će posetiocima,  na atraktivan način,  prikazati omiljena mesta na kojima su se Vojvođani odmarali krajem XIX i tokom XX veka.  Izložba će svečano biti otvorena 15. marta u 19 časova, a prisutnima će se obratiti autorke izložbe dr Agneš Ozer i Milikca Popović.

Kroz muzejsko-arhivsku građu i predmete iz privatnih kolekcija, autorke izložbe “Ala smo se naodmarali” Milkica Popović i dr Agneš Ozer ispričale su zanimljivu priču o letovanjima na Jadranskom moru, zimovanjima na planinama i boravcima u banjama, na rekama i jezerima koja su bila i omiljena laloška kupališta.

Ekonomsko snaženje građanstva u drugoj polovini XIX veka dovelo je do jačanja njegove svesti, koja se pre svega ispoljavala u načinu razmišljanja i stilu života. Uspostavljen je građanski sistem vrednosti, građanski stil života i određeno građansko ponašanje. Sve je bilo podređeno udobnijem i zdravijem životu. Najčešće se išlo na izlete u prirodu, kao i na obale reka i jezera, koje su bile veoma popularna kupališta. Prestižno je bilo jednom godišnje promeniti klimu, otići u neku svetsku ili obližnju banju, ali i na planinski svež vazduh. Promena zdravstvenih shvatanja o moru kao lečilištu uticala je na sve brojnije odlaske na letovanja, naročito između dva svetska rata.

Počeci zimskog turizma u Evropi zadiru u drugu polovinu XIXveka, ali na našim prostorima on se kasno razvio, tek nakon banjskog i morskog. U prvoj polovini XX veka su mnoga planinarska i smučarska društva iz Vojvodine bila česti gosti slovenačkih Alpa. Na izložbi se mogu videti i brojni rekviziti za zimske sportove prve klizaljke, gojzerice, a zatim Elanove skije i Toperove jakne...

Izložba „Ala smo se naodmarali...“ prava je prilika da se vide i modni detalji kroz istoriju, a pre svega kako su izgledali kupaći kostimi. Žensko kupaće odelo bilo je od vunenog ili pamučnog materijala dugačkog sedam metara, uglavnom crne ili tamoplave boje, a ispod duge suknje nosile su se pumparice. Dame su ulazile u vodu u čarapama, jer im se noge nisu smele videti u javnosti. Muškarci su se kupali u jednodelnom prugastom kupaćem kostimu koji je dosezao do kolena i imao kratke rukave.

Izložba će biti otvorena do 14. aprila.

Trg kralja Petra I 7
26101 Pančevo
Serbia
Utorak, 15. Mart 2016 - 19:00