Utorak, 22. Decembar 2015 - 20:00

Promocija romana „Knjiga” Vladislava Radaka

knjiga

 

U utorak, 22. decembra, u okviru prve književne turneje, Vladislav Radak će predstaviti svoj treći roman „Knjiga" na promociji koja će se održati od 20 časova uGaleriji „Bate Mihajlovića".Pre toga će, u toku popodneva (tačnije od 17 časova), svi zainteresovani čitaoci moći da popiju kafu i neformalno proćaskaju sa Vladislavom u lounge baru Štab Pogon.

Na promociji će govoriti Božidar Andrejić, Marija Samardžić i Vladislav Radak. 

Čitajući “Knjigu“ shvatićete da matematičari mogu biti bolji pisci i od književnika. Spajaći dva različita narativna toka, preispitivanje naučnih teorija o paralernosti vremena, “džepovima” u njemu, futurističkog prikaza zavisnosti čoveka od tehnologije iscrtanih oštrinom naučnog oka u dalekom Seulu, sa lelujavom pričom dečaka i njegovog doživljaja sveta oko sebe, lepote francuske Provanse i neuhvatljivih ljiljana, nijedanput ne napušta svet umetničke književnosti. Kompleksan vrtlog u koji nas pisac uvlači i ne dopušta nam da ga napustimo do poslednjih stranica, čini pažljivo izbrušeni stil, uklopljenost različitih književnih žanrova, poigravanje sa vremenom, savršeno uklopljenom pričom koja ostaje urezana i posle sklapanja korica knjige.  Iako sakriven i sigurno uljuljkan u okvirima domena science fiction, ovaj roman priča priču svih nas. Naših života. Moguće naše budućnosti. Puta u koji hrli futuristički voz tehnologije nezaustavljivom brzinom, dok neko ne pozove na osvešćenje, uskličući „Koliko košta ljudska sloboda?“ Gde se gubi ljudskost, lepota, život, a čovek postaje olupina koja ćuti i ne primećuje?

Vladislav Radak (1987.) je jedna zanimljiva i svestrana ličnost, čije je sve aktivnosti i talente zaista teško pobrojati. Ali, pokušajmo. Diplomirani matematičar, sa finansijskom matematikom kao užom specijalnošću i profesijom. Pasionirani ljubitelj sedme umetnosti i režiser nekoliko nagrađivanih kratkometražnih dokumentaraca. Jedan je od autora i voditelja kultne emisije za mlade Stepenište, koja se na RTS-u prikazivala od 2004. do 2010. Predavač i veliki promoter nauke. Posetiocima TEDx Novi Sad 2013. ostaće upamćen njegov živopisan nastup kao govornika. Vladislav trenutno živi i radi u Nemačkoj. Međutim, razlog zašto sam ja pozvao ovog mladog i perspektivnog naučnika nije ni nauka ni matematika. Vladislav je i jedan zaista sjajan pisac. O njegovoj novoj knjizi, uveren sam, tek će da se priča i u čitalačkim i u užim književnim krugovima.” Iz intervjua Vladimira Vujinovića

Pogledajte promotivni film za roman „Knjiga”.

Žarka Zrenjanina 4
26000 Pančevo
Serbia
Utorak, 22. Decembar 2015 - 20:00