Sreda, 14. Novembar 2018 - 20:00 - 23:00

Punchtown poetry • književno veče • Štab Pogon

Plakat za književno veče

Do ovog trenutka, na književnim večerima „Punchtown Poetry” smenilo se preko petnaest mladih autora i deset mladih muzičara, iz Pančeva, Beograda, Čačka, Vršca i Leskovca. Pored autorskih, održane su i tematske večeri, posvećene delima Džona Fantea i Zvonimira Majdaka, takođe promovisane su knjige „Sve je baš lako” Stefana Kirilova, „Ja sam Akiko” Stefana Tićmija, a pred nama je i treća promocija knjige, ovog puta - jedne mlade autorke.

Dragana Marković, rođena 08.10.1992. godine u Šapcu, a odrasla u Metliću. Od 2011. godine je u Pančevu i Beogradu, uslovljena, kako kaže, na svakodnevno prelaženje mostova, i ovih među gradovima, i onih među ljudima. Strukovni ekonomista po zanimanju. Tvrdi da je njena poezija nastala kao dodatni opis fotografijama; kako je vremenom postala samostalno sredstvo izražavanja, uporedo sa fotografijama. "Kaput i kupine" njena je prva knjiga poezije, a objavljena je neposredno pred ovogodišnji sajam knjiga, gde je i promovisana na štandu "Nove poetike". Svoju poeziju objavljuje na sajtu blacksheep.rs.

Svaka nova pesma u knjizi je otvorenija, slobodnija, manje cenzurisana u odnosu na prethodnu. Govori o svemu što nedorečeno stoji među ljudima, uglavnom u partnerskom odnosu. O konvencijalnoj, idealističkoj, muškoj figuri i patrijahalno podređenoj ženi, koja izražava bunt i prkos. Suptilno i umereno koketirajući žargonskim izrazima, uvek snažno i efektno.

Nakon promocije i razgovora o knjizi, naš urednik ugostiće još četvoro mladih autora koji će govoriti svoje stihove. To su Milica Milovanović i Dejan Kanazir iz Beograda i Mina Delić i Lea Mik iz Pančeva.

Knjiga "Kaput i kupine" moći će da se kupi nakon promocije po ceni od 500 dinara.

Čitamo se u sredu, 14. novembra, s početkom od 20 časova. Ulaz u Štab Pogon se ne naplaćuje ove večeri.

Đ.

Trg kralja Petra I 8-10
26101 Pančevo
Serbia
Sreda, 14. Novembar 2018 - 20:00 - 23:00