Četvrtak, 10. Septembar 2015 - 20:00

Tribina sa gošćom - Biljana Srbljanović

Biljana Srbljanović

 

Tribina koja je odložena za vreme trajanja FreeDOM Art Festivala, na kojoj je trebala da govori dramaturškinja, dramska spisateljica i profesorka FDU Biljana Srbljanović biće održana u četvrtak, 10. septembra 2015. godine od 20 sati u Dvorani „Apolo“ Doma omladine Pančevo.

Da li su parole da je neznanje moć, sloboda ropstvo, a rat mir zauzele svoj deo stvarnosti? Da li strukture ljude kontrolišu nametnutim zadovoljstvima? Da li čovek ima gotovo nepresušnan apetit za destrukciju? Da li je do neprepoznavanja dovedena suština prevare? Da li ogroman broj ljudi prvi put u istoriji čovečanstva dobrovoljno pristaje da budu robovi? Da li nam je sudar korporacija predstavljen kao sudar civilizacija? To su neka od pitanja na koja će odgovoriti Biljana Srbljanović. Biće reči o Orvelovoj estetici, Haksiljevom viđenju budućnosti i Štulićevoj poetici. Moderator tribine će biti Nenad Živković.

Ulaz je slobodan. Događaj organizuje Građanska akcija Pančevo, u saradnji sa Domom omladine Pančevo. Tribina je trebalo da bude održana 27. avgusta 2015. godine u sklopu Freedom Art festivala, ali je zbog bolesti gošće odložena.

Biljana Srbljanović (Stokholm, 1970) je diplomirala 1995. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, otsek dramaturgija. Kao studentkinja Akademije napisala je scenario za 13 epizoda veoma aktuelne serije „Otvorena Vrata“, kao i dramske kritike u desničarskom časopisu „Pogledi“. Njen dramski rad karakteriše politička angažovanost, proevropski stav kao i oštra kritika anomalija savremenog društva. Sredinom devedesetih godina njene drame su prevedene na preko dvedeset stranih jezika i izvedene u preko pedeset pozorišta u Evropi i Americi.

Napisala je devet pozorišnih komada: Beogradska triologija (1997), Porodične priče (1998), Pad (2000), Supermarket (2001), Amerika drugi deo (2003), Skakavci (2005), Barbelo, o psima i deci (2007), Nije smrt biciklo da ti ga ukradu (2011), Mali mi je ovaj grob (2014).

Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, kao što su nagrade „Slobodan Selenić“, Osvajanje slobode, Sterija 2007, Statueta Joakim Vujić.

Bivša je članica političkog saveta Liberalno-demokratske partije. Prepoznatljiva je po beskompromisnoj zaštiti manjinskih i LGBT prava, kao i po kandidaturi za mesto gradonačelnika Beograda na lokalnim izborima 2008. godine. Danas radi kao predavačica na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu.

 

Maksima Gorkog 6
26101 Pančevo
Serbia
Četvrtak, 10. Septembar 2015 - 20:00