• PANČEVO: Održana završna tribina projekta „Pokreni društvo“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    U petak 14. septembra od 11h u sali na 9. spratu Gradske uprave održana je završna tribina u okviru projekta „Pokreni društvo“ u organizaciji Connecting-a i Centra za razvoj Srbije.
     
    Na tribini su govorili Lazar Marićević, ispred Centra za razvoj Srbije, Nikola Veljković i Deniz Hoti, ispred udruženja Connecting, kao i 4 predstavnika timova mladih koji su učestvovali u projektu. Tom prilikom predstavljeni su rezultati projekta, odnosno 5 akcionih planova:
    – Akcioni plan za mapiranje lokacija na kojima nedostaju kontejneri
    – Unapređenje socijalizacije dece i mladih sa smetnjama u razvoju u okviru lokalne zajednice
    – Akcioni plan za informisanje mladih u oblasti karijere
    – Akcioni plan za otvaranje alternativnog kreativnog centra
    – Akcioni plan za smanjenje diskriminacije u lokalnoj zajednici
     
    “Pokreni društvo” je projekat koji za glavni cilj ima podsticanje aktivizma mladih i njihovo uključivanje u procese rešavanja problema u lokalnoj zajednici. Realizuje ga Centar za razvoj Srbije u 10 gradova širom zemlje, a u Pančevu se sprovodi uz koordinaciju udruženja Connecting. Pre ove tribine u okviru projekta održana su dva seminara koji su okupili dvadeset troje mladih aktivista i aktivistkinja sa idejom da se što veći broj mladih uključi u društveni život svojih lokalnih sredina. Učesnici su imali priliku da identifikuju aktuelne probleme i daju predloge za njihovo rešavanje, na osnovu čega je na kraju izrađeno pet akcionih planova. Takođe, kroz poseban set aktivnosti bili su u mogućnosti da unaprede veštine izlaganja i promocije akcionih planova, a najbolji planovi biće objavljeni u brošuri sa akcionim planovima.
     
    Lazar Marićević, predsednik UO Centra za razvoj Srbije, rekao je da ovaj projekat ima obrazovni karakter i dodao: „Imamo obučene mlade ljude koji sada znaju kako da kreiraju akcione planove u budućnosti. Uspeli smo da pokažemo da mladi, kako u Pančevu, tako i u drugim gradovima, nisu nezainteresovani i pasivni. Oni se interesuju za probleme u njihovom okruženju“.
     
    Deniz Hoti, izvršni direktor udruženja Connecting, nadovezao se: „Ne postoje ljudi koji će doći, izvaditi čarobni štabić i rešiti sve probleme. Mi smo ti koji to možemo i treba da uradimo i zato je ovaj proces bio važan za mlade“.
     
    Jedna od učesnica, Nevena Stajković, koja se sa svojim timom bavila problemom nedostatka kontejnera u pojedinim delovima grada, ispričala je zašto je njoj važno učešće u ovom projektu: „Problemi postoje oko nas, ali se sve svodi na priču i kritiku postojećeg stanja, ali se ništa ne preduzima. Ovo mi je bila prilika da se uhvatimo u koštac sa problemima. To je možda jedan mali korak ka rešavanju nekog većeg problema, ali mi smo srećni da možemo da napravimo taj korak“.
     
    Učesnica programa, Aleksandra Tomašević, istakla je da je važno biti istrajan kako bi se ovi akcioni planovi sproveli u delo, jer je za neke rezultate potrebno i vreme, sa čime su se složili i ostali učesnici i učesnice.

    U petak 14. septembra od 11h u sali na 9. spratu Gradske uprave održana je završna tribina u okviru projekta „Pokreni društvo“ u organizaciji Connecting-a i Centra za razvoj Srbije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]