• PANČEVO: Počeo Nova festival

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Četvrti Nova festival koji se održava u Beogradu, Pančevu i Kovinu od  2. do 12. oktobra otvoren je, u utorak 3. oktobra, izložbom „Evropsko nasleđe u saremenom autorskom stripu i ilustraciji“ u prostoru nekadašnjeg bioskoopa Vojvodina u Pančevu.

    Ukupno četrdeset dvoje strip autora i ilustratora iz 25 zemalja u svojim radovima imalo je uglavnom kritički osvrt i duhovite komentare na korene evropske civilizacije, ali i sadašnji društveni trenutak „starog kontinenta“. Selektor Saša Rakezić smatra da je ona ima poslebnu pouku za naše građane.

    „Naši političari stalno govore o tome kako treba da uđemo u Evropu, i zato treba da većinsko stanovništvo shvati šta zaprao eropsko nsleđe u pozitivnom smislu znači, ali takođe i šta je sve kulturni teret života u Evropi, šta je negativno nasleđe koje je potrebno prevazoći“, ocenio je Rakezić 

    Jedan od specijalnih gostiju ovogodišenjeg Nova festivala je italijanski strip crtač Alberto Koradi. On se predstavio složenom kompozicijom koja podseća na naše zajedničke evropske korene i savremene izazove poput migrantske krize, stradanja ljudi u Africi i ekologije. 

    „Evropa je stvorena od različitih kutura i jezika, kretanjem i mešanjem naroda i međusobnim širenjem različitih uticaja. To je tako još od bronzanog doba. Za mene kao arheologa je veoma važno da se pokaže kako svaki pojedinačni deo tog nasleđa dolazi odnekud  i u tom smislu svako od nas je jedno mesto u kome ono postoji, izijaviio je Koradi.

    U sredu 3. oktobra uveče u Kafe Galeriji otvarena jse izložba dvojice strip autora, Niklasa Nenzena iz Švedske i Džoela Vajta SAD-a. Nakon toga Saša Rakezić poznat popd umetničkim imenom Aleksandar Zograf je održao radionicu o stripu.

    Pred kovinskom publikom će u četvrtak 4. oktobra u tamošnjem Centru za kulturu nesvakidašnji koncert održati naš kompozitor Ivan Vukosavljlević i južnokorejski pijanista I Hun Sun.

    Italijanska pozorišna trupa „Laminarije“ će u petak 5. oktobra izvesti performans na daskama bivšeg bioskopa „Vojvodina“. Poslednji nastup na četvrtom izdanju Nova festivala imaće mešoviti auustrojski-iranski muzički sastav „Gabeh“. Oni će u 7. oktobra u Narodnom muzeju Pančevo od 2 čas imatii koncert na kome će izivoditi muziku različitih perioda od drevne Persije do savremenih bečkih autora.

    Četvrti Nova festival koji se održava u Beogradu, Pančevu i Kovinu od  2. do 12. oktobra otvoren je, u utorak 3. oktobra, izložbom „Evropsko nasleđe u saremenom autorskom stripu i ilustraciji“ u prostoru nekadašnjeg bioskoopa Vojvodina u Pančevu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]