• Vučić u Kazahstanu: Molio sam da se nađe partner za Petrohemiju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da veruje da će poseta Kazahstanu doprineti uvećanju trgovinske razmene sa tom zemljom i da je s kazahstanskim zvaničnicima razgovarao o mogućnosti nalaženja strateškog partnera za „Petrohemiju“ i korigovanju sporazuma s Evroazijskom unijom da bi se omogućio bescarinski izvoz više proizvoda, izveštava N1.

    „Verujem da ćemo ovom posetom mnogo toga da promenimo i vidim da se to naročito menja u vojnotehničkoj saradnji, značajne inicijative postoje u oblasti poljoprivrede, naših instituta za semenarstvo, veterinarskog instituta mnogo posla za njih može da bude ovde,“ rekao je Vučić novinarima u Astani gde se nalazi u zvaničnoj poseti.

    Predsednik Srbije razgovarao je s predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim kao i sa premijerom Bakitdžanom Sagintajevom.

    Rekao je da je posebno razgovarao o „Petrohemiji“ i da je molio da se pronađe strateški partner za Petrohemiju, i da će večeras Nazarbajeva opet za to moliti.

    „Jer mi danas još možemo imamo velike rezerve u novcu, ali ako nafta nastavi da skače onda je to za nas potpuno nemoguće, to je za nas nemoguća misija,“ rekao je Vučič.

    Predsednik Srbije rekao je da će nastojati da napravi velike korake u saradnji s Kahazstanom i da očekuje posetu predsednika Nazarbajeva sledeće godine Srbiji.

    Vučić je takođe rekao da se u razvgovoru sa visokim kazahstanskim zvaničnicima zalagao za manje korigovanje našeg sporazuma s Evroazijskom unijom da bi se omogućio izvoz više proizvoda, što bi bilo važno za Srbiju jer bi mogla neke proizvode da izveze na to tržište od 185 miliona ljudi koliko imaju Kirgizija, Jermenija, Kazahstan, Rusija i Belorusija.

    Rekao je da se radi o pojedinim vrstama sira, živinskog mesa i cigareta.

    „Molio sam Sagantajeva, predsednika Nazarbajeva, molio sam Vladimira Vladimiroviča (Putina) reč je o pojedinim vrstama sira, cigaretama, živinskom mesu, ja sam molio i za pet hiljada automobila“, rekao je Vučić.

    On je rekao da je završena druga runda pregovora a da će treća biti u januaru i izrazio nadu da će Srbiju podržati ruski i kazahstanski partneri mada je dodao da je svestan da svi imaju svoje interese koje žele da zaštite.

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da veruje da će poseta Kazahstanu doprineti uvećanju trgovinske razmene sa tom zemljom i da je s kazahstanskim zvaničnicima razgovarao o mogućnosti nalaženja strateškog partnera za „Petrohemiju“ i korigovanju sporazuma s Evroazijskom unijom da bi se omogućio bescarinski izvoz više proizvoda.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija