• U Idvoru održani Oktobarski susreti pronalazača: Pupinova uloga u prisajedinjenju Vojvodine Srbiji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Spomen dom „Mihajlo Pupin“ u idvoru bio je domaćin 39. Oktobarskih susreta pronalazača. Ove godine oni su bili posvećeni stogodišnjici prisajedinjenja današnje Vojvodine Kraljevini Srbiji  i ulozi Mihajla Pupina u tome.

    Zahvaljujući svom ličnom prijaateljstvu s tadašnjim Američkim predsedniko Vudro Vilsonom, Pupin je imao jednu od najvažnijih uloga u stvaranju Kraljlevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ali pre svega u formiranju današnje Vojvodine, odnosno Banata, Bačke, Baranje i Srema kao posebne oblasti i njihovo prisajedinjenje Srbiji.

     „Zaista je važno da pomenemo da njegov ukupan doprinos u izgrađivanju srpskog društva nakon Velikog rata predstavlja jednu predivnu lekciju iz patriotizma za sve nas“, ocenio je Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

    Milan Božić, predsednik Fondacije „Mladen Selak“ koja neguje sećanje na Pupinovo delo podsetio je da je veliki naučnik svoju bliskost s američkim predsednikom Vilsonom koristio da pomogne težnjama srpskog naaroda ka ujedinjenju.   

    „Bez njega Vojvodina ne bi bila deo Srbije. Bilo bi tamo nekog lobija i  bila bi republika recimo. To je sve uloga Pupina, i to sve Jaša Tomić priznaje kao najveći intelektualac Srba tog vremena u Vojvodini“.    

    Ataše za kulturu ambasade SAD u Beogradu Majkl Bruk, rekao je da je jedan od najvećih Pupinovih izuma prijateljstvo. Ono koje je gradio između srpskog i američkog naroda, i za koje je Bruk ocenio da je trajalo u prošlosti, da postoji danas i da će trajati i u budućnosti.

    Na skupu je dodeljlen veći broj nagrada i priznanja za naučni rad i pronalazaštvo. Američki ambasador Kajl Skot dobio je priznanje za pomoć koju je američka ambasada pružila Spomen domu „Mihajlo Pupin“. Nagrađeni su i učenici osnovnih i srednjih škola iz čitavg Banata koji su na državnim i međunarodnim takmičenjima iz prirodnih i društvenih nauka postigli zapažene rezultate. 

    Članovi uprave Fondacije „Mladen Selak“ smatraju da država malo čini za nauku i mlade koji se njome bave. Jedan od njih, Branko Kovačević koji je i profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu smatra da je jedan od razloga što naša nadarena deca uspevaju u svetu umesto u Srbiji loš odnos države prema njima.

    „Kad dođe onaj pravi trenutak kao kad krećete u sportu iz juniora u seniore, na žalost ta deca ne igraju za Srbiju, nego igraju za EU, Ameriku, Kanadu, Australiju. Tako da je to veliku gubitak. U stvari je možda taj ljudski i intelektualni kapital najveći gubtak Srbije. To je mnogo gore od bilo kakvog siromaštva“, rekao je Kovačević.

    Pemijerka Srbije Ana Brnabić poslala je telegram učesnicima Oktobarskih susrata u kome je pozdravila učesnike skupa, a republičku vlast predstavljlali su  ambasadorka Irena Nikšić i Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.   

    Spomen dom „Mihajlo Pupin“ u idvoru bio je domaćin 39. Oktobarskih susreta pronalazača. Ove godine oni su bili posvećeni stogodišnjici prisajedinjenja današnje Vojvodine Kraljevini Srbiji  i ulozi Mihajla Pupina u tome.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo