• PANČEVO: Sindikat RNP zatražio beneficirani radni staž za vatrogasce

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Problemi koje zaposleni u vatrogasnoj jedinici Rafinerije nafte Pančevo imaju sa nepriznatim pravom na beneficirani radni staž, bili su tema sastanka Predsedništva sindikata RNP sa zaposlenima u vatrogasnoj jedinici.

    Sindikat RNP i zaposleni su jedinstveni u stavu da postoje opravdani razlozi da se na radnim mestima u Vatrogasnoj jedinici Pančevo staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, navodi se u saopštenju posle sastanka koje je objavljeno na zvaničnoj stranici sindikata RNP.
     
    Poslovi koje zaposleni obavljaju na tim radnim mestima su posebno teški, opasni i štetni po zdravlje i pored toga što su primenjene sve opšte i posebne mere zaštite utvrđene propisima, navodi se i dodaje da je Vatrogasna jedinica u Rafineriji profesionalna vatrogasna jedinica, a Rafinerija, prema odredbama Zakona o zaštiti od požara, ulazi u prvu kategoriju ugroženosti od požara, zbog čega Sindikat smatra da je poslodavac dužan da ova radna mesta utvrdi kao radna mesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

    Kako poslodavac nije odgovorio na inicijativu Sindikata RNP upućenu 21. januara 2019. godine, kojom se tražilo da se beneficirani status utvrdi za radna mesta komandir Vatrogasne jedinice, vođa smene, vatrogasac i vozač vatrogasnog vozila, na sastanku sa zaposlenima je doneta odluka da Sindikat zahteva hitan sastanak sa Direktorom Funkcije za HSE (Urlich Pebali) i Direktorom Funkcije za organizaciona pitanja (Natalia Bylenok), na kome će se insistirati na neodložnom otpočinjanju procesa utvrđivanja beneficiranih radnih mesta u Vatrogasnoj jedinici Pančevo, saopštio je sindikat RNP.

    „Ćutanje poslodavca na osnovane i zakonom utemeljene zahteve zaposlenih se ne može dopustiti, kao ni poigravanje sa pravima radnika, zbog čega će Sindikat po ovom pitanju upotrebiti sve raspoložive mehanizme kako bi pomogao onima zbog kojih postoji“, izjavio je predsednik sidnikata RNP Božo Dostić. 

    Problemi koje zaposleni u vatrogasnoj jedinici Rafinerije nafte Pančevo imaju sa nepriznatim pravom na beneficirani radni staž, bili su tema sastanka Predsedništva sindikata RNP sa zaposlenima u vatrogasnoj jedinici.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]