• PANČEVO: Stubovi (ne)kulture

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pančevci su konačno rešili da preuzmu stvari u svoje ruke i da, pošto se ništa ne događa po pitanju projekta za obnovu Narodnog muzeja, preurede ovaj gradski hram kulture. Elem, pod okriljem noći, kreativci su, korišćenjem tehnike „auto-lak na stubu“ ispisali Ipče, Sinan, Jašar i Šaban, sa sve srcem pored svakog imena. Ne mogu da se otrgnem utisku da su u pitanju imena velikana novokomponovane narodne muzike: Ipčeta Ahmedovskog, Sinana Sakića, Jašara Ahmedovskog i Šabana Šaulića. Ukoliko grešim, molim umetnika odgovornog za ovo unikatno delo da se javi kako bih mu uputio javno izvinjenje.

    Ovakva inicijativa kreativnih Pančevaca svakako je veliki doprinos uređenju javnih prostora u gradu, te ovakvo promišljanje mora da ostane zabeleženo i da nam posluži kao putokaz u ovim vremenima kada umetnost doživljava svoj procvat, a kultura je cenjenija nego ikada. Nesebično dajući sebe, autor ovog dela nema želju da se predstavi publici imenom, već ostaje anoniman zadovoljan sobom i onime što je stvorio.

    Umetnik svojim delom svakako protestuje protiv uštogljene svakodnevice i postavlja pitanje „čemu uporno opiranje uplivima osvedočeno popularnih sadržaja propagiranih preko medija koji su krajnje respektabilni na ovim prostorima?“. On nam otvoreno preti da će svoje mesto zauzeti ne birajući sredstva. I u tome će svaki put pokazati novu dozu kreativnosti. 

    Pančevo je tako ovih dana dobilo Stubove (ne)kulture, svoj sopsveni Mount Rushmore (za neupućene to je ona planina na kojoj su isklesane glave četiri američka predsednika). Svakom svoje, a nama pitanje „zašto nismo kod Albukerkija skrenuli levo?“.

     

     

    Pančevci su konačno rešili da preuzmu stvari u svoje ruke i da pošto se ništa ne događa po pitanju projekta za obnovu Narodnog muzeja, preurede ovaj gradski hram kulture. Elem, pod okriljem noći, kreativci su, korišćenjem tehnike „auto-lak na stubu“ ispisali Ipče, Sinan, Jašar i Šaban, sa sve srcem pored svakog imena. Ne mogu da se otrgnem utisku da su u pitanju imena velikana novokomponovane narodne muzike: Ipčeta Ahmedovskog, Sinana Sakića, Jašara Ahmedovskog i Šabana Šaulića. Ukoliko grešim, molim umetnika odgovornog za ovo unikatno delo da se javi kako bih mu uputio javno izvinjenje.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura