• NAĐA HIGL, SVETSKA PRVAKINJA – 10 GODINA KASNIJE : Sport me je naučio da nikada ne odustajem

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Sa Nađom Higl nije bilo teško dogovoriti razgovor. Niti je uslovljavala teme, niti smo insistirali na odgovorima. Prosto, popričali smo o životu – 10 godina pošto je postala svetska prvakinja u plivanju.

    Na jednostavno pitanja u kojoj meri joj je svetsko zlato promenilo život, odgovorila je isto tako.

    – Osvajanje zlatne medalje je bila kruna svega onoga što sam godinama ulagala u bazenu. Na svakom treningu sam se trudila da pomeram svoje granice i u tome uspevala. U Rimu se jednostavno sve poklopilo. Jedina razlika pre i nakon osvajanja te medalje jeste što me ljudi prepoznaju.

    Koliko je teško, u ovih prvih 10 godina, bilo teško biti svetski šampion.

    – Nije uopšte bilo teško. Bilo bi nezahvalno prihvatiti to kao teret. Ja sam izuzetno srećna i zahvalna sto sam kroz mnoge životne nedaće prošla kao pobednik. Privilegija je i čast nositi titulu svetskog prvaka.

    Interesovalo nas je koliko je uspeh promenio Nađino shvatanje sveta, Srbije, Pančeva a koliko se taj svet promenio u shvatanju Nađe Higl.

     – Uspeh je sam po sebi izuzetno težak za nositi. Nikada nisam želela da odem iz Pančeva niti iz Srbije i otkad znam za sebe želela sam da predstavljam sebe i svoju zemlju na takmičenjima. Uspeh me je naučio da dok si u vrhu svi te tapšu i slikaju se, a kada sam bila u najtežoj životnoj situaciji,nikoga od njih nije bilo ni da pozove, a kamoli pomogne. No to me je samo osnažilo još više. Kod nas se sa uspehom svi poistovećuju i prisvajaju ga,a kada se dogodi neuspeh, on je samo tvoj…

    Šta su Vaši najveći uspesi u poslednjih 10 godina, koliko su disciplina i odricanje koju vrhunski sport iziskuje pomogli da se bude uspešan i u životu.

    – U ovih deset godina sam odigrala najbitnije životne uloge. Bila sam u finalu svetskog prvenstva, učestvovala na Olimpijskim igrama,postala majka dva divna dečaka i pobeđujem bolest iz godine u godinu i prkosim joj. Sport me je naučio da nikada ne odustajem, da se za sve potrudim i dam maksimum. Sport je najzaslužniji što sam i dalje ovde sa vama. Mnogo puta sam izjavljivala da se neću baviti trenerskim poslom, ali eto,nikad ne reci nikad. Sada treniram mališane i uživam u tome. Škola plivanja Nadje Higl je nakon mnogo vremena naišla na razumevanje gradskih celnika i sada bez problema radim ono što najbolje znam.

    Kakvi su Vaši planovi, gde sebe i u kojoj ulozi, radu naporu i pregnuću, vidite u na isteku sledećih 10 godina.

    – Ne želim da gledam toliko daleko unapred. Želim da uživam u sadašnjem trenutku, da uživam u ovome što radim, da budem maksimalno posvećena tome i da uradim sve što je u mojoj moći da  deci omogućim sto bolje uslove za treninge…

    Šta vas je u proteklih 10 godina najviše nerviralo i iznerviralo, i kako se nosite sa tim nervozama.

    – Moja bolest je odraz kako se nosim sa nervozom i stresom… Ali sada sam naučila da sve to akumuliram. Za sve postoji rešenje, postoji i vreme, i postoji mesto. Zato se više ne sekiram dokle god su mi deca živa i zdrava, a i suprug, roditelji i ja sa njima.

    Karijera vrhunske sportiskinje je za vama, kakva je društvena uloga i funkcija bivših sportista, ili kakva bi trebalo da bude u Pančevu i Srbiji.

    – Bivši sportisti se međusobno izuzetno poštuju jer znaju sta je bilo neophodno da dođu do vrhunskih rezultata. Na žalost generacija koje dolaze bivši sportisti ne uspevaju da promene ništa u sistemu u kome sport funkcionise. Ja se sada trudim da kao trener motivišem decu,da ih naučim pravim vrednostima i da im pomognem da prevaziđu mnoge životne prepreke..

    Za vas su vezivali i političke ambicije, odbornik ste i tako predstavnik građana u Skupštini grada u koju već dugo ne dolazite, a nezadovoljni odnosom gradske vlasti svojevremeno ste vratili i gradska priznanja – ima li mesta a koliko ima smisla da se sportisti bave politikom.

    – Sportistima nije mesto u politici, samo ću toliko reći.

    Gde crpete, u ova konfuzna vremena, životni optimizam.

    – Svako jutro koje se probudim ja sam već zahvalna što sam tu, što sam živa. Kada pogledam svoju decu,zahvalana sam što sam tu i što ih imam. Zahvalna sam na svim izazovima i iskustvima kroz koja sam prosla jer me je to načinilo ovom Nadjom koja je sada tu.

     

    Sa Nađom Higl nije bilo teško dogovoriti razgovor. Niti je uslovljavala teme, niti smo insistirali na odgovorima. Prosto, popričali smo o životu – 10 godina pošto je postala svetska prvakinja u plivanju.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport

    Takmičari SD „Pančevo 1813“ uspešni u Nišu

    Proteklog vikenda u Nišu je održano Prvenstvo Srbije po B programu za pionire i C programu serijskom vazdušnom puškom za juniorske i seniorske kategorije, koje je najmasovnije takmičenje u […]