• Osmaci od sledeće godine dobijaju zdravstveno vaspitanje, programske jezike, digitalnu pismenost…

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Budući osmaci će, umesto tehničkog i informatičkog obrazovanja, imati predmete tehnika i tehnologija i informatika i računarstvo, dok će nastava fizičkog vaspitanja biti dopunjena zdravstvenim vaspitanjem.

    Kako piše Blic, u sklopu predmeta tehnika i tehnologija đaci će izučavati životno i radno okruženje (elektrotehniku, električne instalacije, štednju energiju…), saobraćaj i osnove telekomunikacija, tehničku i digitalnu pismenost, resurse i proizvodnju, te konstruktorsko modelovanje električnih mašina, robota.

     
    U okviru informatike i računarstva, učiće rad sa tabelarnim proračunima, primenu formula u statistici, izradu grafikona, zaštitu ličnih podataka, ali i programske jezike. Osim toga, u školskom programu je i kreiranje onlajn upitnika, programiranje uređaja, izrade projektnih zadataka, rad sa open source podacima.
     
    U Ministarstvu prosvete navode da je cilj ovog predmeta da kod đaka razviju tehničko-tehnološku pismenost, ali i da izgrade odgovoran odnos prema radu i proizvodnji, životnom i radnom okruženju…
     
    Godišnje bi trebalo da imaju 68 časova tehnike i tehnologije, te 34 časa informatika i računarstva.
     
    Nastavnici kažu da će im biti olakšan rad sa decom, jer se radi o đacima koji su prvi imali informatiku kao obavezan predmet. Međutim, dodaju da bi najveći problem mogao da bude nedovoljno opremljeni tehnički kabineti. Kako navode, serveri često rade sporo, određeni broj računara nekada ne radi, a često ih servisiraju nastavnici informatike. 
     
    Osmaci će od sledeće godine dobiti i nastavu iz zdravstvene kulture, uz nastavu fizičkog vaspitanja. Programom je, osim atletike, gimnastike i sportova, uvedeno i učenje o prevenciji nasilja u sportu, rešavanje konflikata, značaj i uloga fizičkog vežbanja za profesionalna zanimanja u sportu, obrazovanju, vojsci. Takođe, đaci će učiti kako vežbe utiču na organizam, kakav je značaj pravilne ishrane, koliko su štetni energetski napici, duvan i alkohol, kao i da ukažu prvu pomoć.
     
     

    Budući osmaci će, umesto tehničkog i informatičkog obrazovanja, imati predmete tehnika i tehnologija i informatika i računarstvo, dok će nastava fizičkog vaspitanja biti dopunjena zdravstvenim vaspitanjem.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]