• NBS: Tokom sedam godina ispunjeni ciljevi, Srbija je sada u rangu sa razvijenim zemljama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Narodna banka Srbije saopštila je danas da je tokom poslednjih sedam godina rada na čelu sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković u potpunosti ispunila svoje ciljeve – postigla i očuvala cenovnu i finansijsku stabilnost.

    Inflacija je sa dvocifrenih nivoa svedena na nivo uporediv sa evropskim zemljama, i tokom prethodnih šest godina očuvana je na nivou od oko dva odsto, po čemu je Srbija sada u rangu sa razvijenim zemljama„, navedeno je u saopštenju.
     
    Istaknuto je da je kontrola inflacije omogućila da se očuva „realna vrednost dohodaka svih građana Srbije i smanjeni troškovi finansiranja privrede, države i stanovništva“.
     
    U NBS navode da veruju da će inflaciju održati pod kontrolom i podsećaju da su pre sedam godina kratkoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede bila na nivou od osam i 10 procenata i prilično su oscilirala.
     
    Kako se dodaje, tokom sedam godina obezbeđena je relativna stabilnost kursa dinara u odnosu na evro i dinar je nominalno ojačao prema evru za 0,7 odsto, kao i da je u tom periodu intervencijama na deviznom tržištu neto kupljeno 2,85 milijardi evra.
     
    U centralnoj banci ocenjuju i da kretanje kursa dinara nije bilo ograničenje za izvozni potencijal domaće ekonomije, a bruto devizne rezerve ojačane su na rekordnih 12,1 milijardi evra.
     
    Dinarska štednja sada je, kako je navedeno, četiri puta veća u odnosu na 2012. godinu i raste ubrzano, pa je tako u julu registrovano više od 71 milijarda dinara dinarske štednje.
     
    Sačuvana je finansijska stabilnost i rešeno nasledje problematičnih kredita„, navela je NBS i podsetila da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima u bankarskom sektoru na kraju juna spušteno na 5,2 odsto, što je za 17,2 procentnih poena niže nego u period kada je usvojena Strategija za rešavanje problematičnih kredita.
     
    Njihovo stanje smanjeno je za 307 milijardi dinara, odnosno za čak 71 odsto„, navedeno je u saopštenju.
     
    Ukazano je i da su kamatne stope na dinarske kredite stanovništvu sada dva puta niže, a privredi tri puta niže u odnosu na period kada počinje kontinuirani ciklus relaksacije monetarne politike 2013. godine.
     
    Navedeno je da je smanjenje troškova kamata za oko 50 odsto u odnosu na 2014. godinu, kao i po osnovu kursnih razlika za oko 80 odsto, takođe bilo važan faktor povećane uspešnosti privrede u proteklim godinama.
     
    Kako je navedeno, direktne strane investicije su prošle godine dostigle 8,2 odsto BDP-a.

    Narodna banka Srbije saopštila je danas da je tokom poslednjih sedam godina rada na čelu sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković u potpunosti ispunila svoje ciljeve – postigla i očuvala cenovnu i finansijsku stabilnost.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]