• Država ponovo poklonila 21 milion evra Er Srbiji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Država Srbija je kroz otplatu starog duga, donacije i subvencije tokom 2018. godine u Er Srbiju uložila oko 20,8 miliona evra, pokazuje finansijski izveštaj nacionalnog avioprevoznika za prethodnu godinu.

     

    Ovaj iznos identičan je kao i onaj iz 2017. tako da je država nastavila da finansijski pomaže Er Srbiju iako je po ugovorima bila u obavezi da bespovratno ulaže sredstva do kraja 2016, pišu Insajder i „Danas“.
     
    Prema ukupnim finansijskim rezultatima Er Srbija posluje pozitivno. Dobit u 2018. iznosi 11,4 miliona evra. Međutim ukoliko se pogleda samo operativno poslovanje, odnosno izuzmu državna davanja, kompanija šestu godinu zaredom posluje u minusu. 
     
    „Er Srbija bi bila gubitaš s manjkom od 10 miliona evra da je ponovo nisu spasili poreski obveznici“, navodi „Danas“. List dodaje i da je dobit smanjena u odnosu na 2017. godinu kada je kompanija zaradila 16 miliona evra. 
     
    Ukazuje se i da se okvirnim ugovorom o transakciji izmedju Vlade Srbije i Etihada iz 2014. godine ne pominju ulaganje u kompaniju nakon 2016. godine, mada se u finansijskim izveštajima kod subvencija kompanija poziva upravo na taj ugovor.
     
    Od 2014. godine, zaključno sa 2018, prema finansijskim izveštajima, država je Er Srbiji uplatila oko 200 miliona evra. Ocenjuje se da će se državna pomoć nastaviti, s obzirom da je država od ove godine počela da subvencioniše letove iz Niša sa pet miliona evra godišnje u naredne tri godine, a na konkursu je pobedila Er Srbija.
     
    Odgovarajući na pitanja pre nekoliko meseci o izdvajanju iz budžeta, ministar finansija Siniša Mali izričito je naveo da se radi o vraćanju starih dugova Jat ervejza koje je država preuzela na sebe.
     
    „Nismo imali u budžetu 380 miliona dolara, ako se ne varam, da isplatimo odmah, nego to plaćamo u nekom periodu od desetak godina. Kako taj novac dospeva za plaćanje mi te kredite ili dugove vraćamo ili kroz Er Srbiju ili direktno. Ne postoje subvencije koje idu u Er Srbiju već dve godine u nazad“, rekao je Siniša Mali.
     
    Objavljeni finansijski izveštaji pokazuju da je država na sebe preuzela dodatne obaveze, odnosno na različite načine učestvuje u novom planu restrukturiranja kompanije.
     
    Etihadu Er Srbija plaća 10 miliona evra godišnje
     
    Kako Er Srbija posluje sa Etihadom govore podaci iz finansijskih izveštaja na osnovu kojih, u različitim transakcijama sa Etihadom, Er Srbija ima prihode u proseku od oko milion evra u toku godine. Istovremeno, za robu i usluge Er Srbija plaća Etihadu u proseku oko 10 miliona evra godišnje. 
     
    Insajder navodi i da je Er Srbija uzela novih 40 miliona dolara kredita od Etihada.

    Država Srbija je kroz otplatu starog duga, donacije i subvencije tokom 2018. godine u Er Srbiju uložila oko 20,8 miliona evra, pokazuje finansijski izveštaj nacionalnog avioprevoznika za prethodnu godinu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]