• 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna svetska kampanja koja obuhvata obeležavanje:

     

    Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra

    Svetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. decembra

    Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra

    Godišnjicu Montrealskog masakra, 6. decembra  i

    Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra.

    U petak, 25. novembra 2016. od 11.00 – 14.00 časova na Trgu Kralja Petra br. 2, ispred Gradske uprave, građanke i građani Pančeva mogu da potpišu peticiju kojom se traži da 18. maj bude proglašen Danom sećanja na ubijene žene – žrtve nasilja.

    Ovaj datum je izabran jer je 2015. godine, u roku od 72 sata, 16, 17. i 18. maja, ubijeno sedam žena u porodično-partnerskom kontekstu. U prethodnih deset godina u Srbiji je ubijeno 326 žena u slučajevima porodičnog ili partnerskog nasilja. Od početka godine ubijeno je 33 žene.

    Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine grada  i Ženska odbornička mreža su se pridtužili inicijativi koju su pokrenuli „Autonomni ženski centar“, mreža Žene protiv nasilja“ i udruženje žena „Peščanik“.

    Svojim potpisom dajemo podršu inicijativi ne samo zbog sećanja na ubijene žene već i zbog podrške ženama koje trenutno žive u situaciji nasilja, kako se ni jedno ubistvo više ne bi desilo. 

    Podsećamo, Autonomni ženski centar i Mreža Žene protiv nasilja započeli su prikupljanje potpisa podrške peticiji za proglašenje 18. maja – Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja. Ovaj datum je izabran jer je 2015. godine, u roku od 72 sata, 16, 17. i 18. maja, ubijeno sedam žena u porodično-partnerskom kontekstu

    „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna svetska kampanja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]