• 31. jul 2015.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Pančevu za danas nema planiranih isključenja struje. 

    JKP „Vodovod i kanalizacija“ je najavilo da će danas, zbog radova, od 9 sati bez vode biti ulice Kralja Milana Obrenovića, od Kneza Mihaila Obrenovića do Stevana Šupljikca, Stevana Šupljikca, od Graničarske do Jovana Rajića, Milivoja Blaznavca, Prote Mateje Nenadovića i Jovana Rajića. U ovim ulicama vode neće biti do završetka radova.

    Meteorolozi RHMZ-a predviđaju danas promenljivo oblačno vreme sa maksimalnom temperaturom oko 26°C.

    Evro po srednjem kursu vredi 120,1505 RSD.

    Načelnik Južnobanatskog upravnog okruga  dr Zoran Tasić primiće, danas u podne,  15 najboljih đaka završnih razreda osnovnih škola Južnog Banata koji će, u organizaciji Južnobanatskog upravnog okruga, putovati u Češku Republiku. Večeras u 21 u „Apolu“ će nastupiti Marčelo.

    Na današnji dan

    1489. Španski moreplovac Kristifor Kolumbo je na trećem putovanju u Novi svet otkrio ostrvo koje je nazvao Trinidad. 

    1648. U borbi s Turcima poginuo je proslavljeni srpski junak iz Ravnih Kotara Vuk Mandušić, uz Stojana Jankovića i Iliju Smiljanića najomiljeniji junak narodne uskočke epike. 

    1849. U bici kod Šegešvara poginuo je veliki mađarski pesnik i revolucionar Šandor Petefi, jedan od vođa nacionalnog pokreta 1848. Otac mu je bio Srbin Stevan Petrović, a Šandorovo kršteno ime bilo je Aleksandar. Smatra se najtalentovanijim i najboljim mađarskim lirskim pesnikom 19. veka i snažno je uticao na južnoslovenske pesnike, posebno na Đuru Jakšića i Jovana Jovanovića Zmaja („Petefijeve pesme“, „Apostol“, „Vitez Janoš“). 

    Dobar dan želi vam redakcija 013info.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]