• 70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U organizaciji Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Republici Srbiji, 9. aprila je u Gradskoj upravi Pančeva svečano započela proslava 70-godišnjice doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu. 

    Manifestaciju je otvorio predsednik Nacionalnog saveta, Borče Veličkovski, koji je pozdravio prisutne i najavio niz aktivnosti koje će organizovati makedonska udruženja i asocijacije tokom cele godine. 

    Pripremljen je niz kulturno-umetničkih programa koji predstavljaju i ističu elemente i vrednosti kulturnog nasleđa makedonske nacionalne zajednice na ovim prostorima. 

    Izdavanje i promovisanje monografije, snimanje i projekcije dokumentarnog filma, javni konkurs i izbor himne Makedonaca u Srbiji, likovni i literaturni konkurs u školama u kojima je uveden predmet Makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture, izložba fotografija, dokumenata i autentičnih predmeta iz vremena doseljavanja Makedonaca. Ovo je samo deo aktivnosti koje će biti organizovane u okviru ove manifetacije koja će trajati do kraja godine, a koja će biti zatvorena postavljanjem spomenika „Majka Makedonija“, vajara Siniše Noveskog, izjavio je Borče Veličkovski, naglašavajući da će se zmeđu ostalog organizovati i centralna proslava, na kojoj se očekuje prisustvo i predsednika R. Srbije i R. Makedonije. 

    Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov, koji je čestitajući jubilej između ostalog naglasio da se sada, posle 70 godina zajedničkog života 26 različitih etničkih grupa u Pančevu, ne prave jasne razlike među ljudima, običajima, kulturi i tradiciji. Oni su uklopljeni u jednu zajedničku kulturu, tradiciju i običaje koji su svojstveni za ovaj prostor. 

    U ime Vlade Republike Makedonije i makedonske Ambasade u Beogradu prisutne je pozdravio i savetnik u Ambasadi Republike Makedonije u Srbiji, Bojan Đorđev, koji je istakao da će R. Makedonija i dalje nastaviti da neguje dobrosusedske odnose i da radi na poboljšanju stanja nacionalnih manjina u obe države. 

    U ime kolonista, koji su se 1946. godine sa svojim porodicama doselili na ove prostore, govorio je Cvetko Celeski iz Jabuke, koji je upoznao prisutne sa načinom njihovog dolaska, putovanja i života tokom prvih godina prilikom privikavanja na novu sredinu. 

    Posle svečanog otvaranja, kao simbol dugovečnosti, kontinuiteta i suživota, zasađen je hrast u parku pored stare železničke stanice u Pančevu.

    Liljana Lazareska

    U organizaciji Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Republici Srbiji, 9. aprila je u Gradskoj upravi Pančeva svečano započela proslava 70-godišnjice doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]