Društvo

Akcidenti u fabrikama nisu imali negativan uticaj na životnu sredinu Pančeva

Pančevo, Uto, 10/01/2017 - 15:10
Aleksandar Stojković

Nakon sinoćnog požara u Rafineriji i izlivanja amonijaka koje se desilo u Azotari prošle nedelje, odlučili smo da posetimo članicu Gradskog veća zaduženu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Katarinu Banjai i da je pitamo kako su se ovi događaji odrazili na životnu sredinu našeg grada.

U poslednjih nedelju dana desilo se par akcidenata u fabrikama pančevačke južne industrijske zone. Kakve su posledice ovih događaja po životnu sredinu?

Što se Azotare tiče, imali smo povoljne vremenske uslove, te se amonijak zadržao u vazduhu oko 30 minuta u užem pojasu oko Azotare. Mali porast koncentracije amonijaka je evidentiran u mobilnoj stanici koja se nalazi u Narodnoj bašti. U popodnevnim satima, ovo vozilo u kome se nalazi merna stanica je prebačeno u Topolu i Vojlovicu, kako bi se izmerila koncentracija amonijaka u vazduhu u tim naseljima. Rezultati koji su izmereni su bili ispod dozvoljenih vrednosti, tako da ovaj akcident nije imao negativan uticaj na životnu sredinu.

Nažalost, juče je i u RNP izbio požar u seriji 200 koji je ugašen zajedničkom akcijom rafinerijskih i gradskih vatrogasaca. Gradski monitoring za praćenje stanja kvaliteta vazduha nije zabeležio koncentracije materija organskog porekla. Mobilno postrojenje je bilo spremno, ali nije bilo potrebe da se upućuje na mesta koja su mogla da budu izložena tim zagažujućim materijama. U akcidentu nije bilo povređenih i nije konstatovan negativan uticaj na životnu sredinu jer su vremenske prilike dozvoljavale visoko rasprostiranje produkata sagorevanja.

Republička inspektorka za velike hemijske udese je izašla na teren kako bi uočila uzroke i naložila neophodne mere koje je potrebno uraditi.

 

Na monitoringu možemo da primetimo i povećanje koncentracija PM10 čestica i čađi. Šta je uzrok?

Uzrok povećanja koncentracije PM 10 čestica i čađi su individualna ložišta, odnosno zagrevanje domaćinsava pomoću čvrstih goriva. To je problem sa kojim se susreću svi veći gradovi u Srbiji. Najveće koncentracije PM 10 čestica i ćađi se registruju u danima kada su izuzetno niske temperature, dakle - kada je intenzivno zagrevanje domaćinstava.

Koliko često Gradska uprava prati šta se dešava u pančevačkom vazduhu?

Lokalna samouprava uz pomoć Centra za obaveštavanje konstantno prati koncentracije zagađujućih materija na monitoring sistemima, a takođe je u stalnoj komunikaciji sa dežurnima iz fabrika u južnpj industrijskoj zoni. To nam omogućava brzo dobijanje informacija i reagovanje u skladu sa tim.Najnovije vesti

Društvo
Flaširana voda

HAVARIJA: Deo Omoljice bez vode

Zbog havarije na vodovodnoj mreži danas su bez ostale Rađevska, Zadružna i deo Ponjavičke ulice u naseljenom mestu Omoljica, saopštileo je JKP „Vodovod i kanalizacija".

 
Društvo

Krpelja ima i u Pančevu

Medijima se nedavmo pronela vest da je u Srbiji najezda krpelja. Ovim povodom obratili smo se dr Miroslavu Tepšiću, načelniku pančevačke Službe hitne medicinske pomoći i pitali ga da li ova služba

Hronika

Pančevac prerezao sebi vrat u Zabeli

Osuđenik A. S. (40) iz Pančeva, koji je izdržavao kaznu u Kazneno-popravnom zavodu „Zabela” u Požarevcu, izvršio je samoubistvo metalnim poklopcem prvog dana po dolasku na robiju za razbojništvo

Ekonomija

Iz Pančeva krila za Ameriku

Američka kompanija Stavatti Aerospace i Jugoimport-SDPR, sklopili su ugovor za razvoj i proizvodnju novog jednomotornog aviona namenjenog za civilno tržište. 

Kultura

Rok kamp za devojčice gostuje u Pančevu

U četvrtak, 22. juna od 18 časova u Domu omladine u Pančevu naši sugrađani imaće priliku da čuju više o Rok kampu za devojčice, koji se prvi put održava u ovom regionu krajem avgusta.