• Akcija prikupljanja hrane 15. i 16. oktobra u Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U subotu i nedelju, 15. i 16. oktobra širom Srbije biće organizovana humanitarna akcija prikupljanja osnovnih životnih namirnica u objektima Maxi i Tempo. Organizator je Banka hrane Beograd, koja je u projekat uključila mnoge organizacije, a partnerska organizacija u Pančevu je Udruženje građana za brigu o deci i mladima „Prepoznaj U Sebi”. Cilj je širenje solidarnosti i podizanje svesti ljudi iz zajednice o tome koliko je važno pomoći onima koji nemaju. 

    Povod akcije je SVETSKI DAN HRANE koji se obeležava 16. oktobra. Planirano je da se akcija u Pančevu održi u subotu, 15. oktobra i u nedelju, 16. oktobra, od 8 do 15h u prodajnim objektima Maxi u ul. Svetog Save, Maxi na Sodari, Maxi na Strelištu i Tempo u ul. Miloša Trebinjca. 

    Projekat je započet 2015. godine u Beogradu. Na mesečnom nivou 1800 socijalno-ugroženih lica je posredstvom 12 organizacija tj. koordinacijom Banke hrane Beograd, redovno dobijalo sveže voće i povrće iz 62 prodajna objekta Maxi i Tempo. U februaru 2016. projekat je proširen na teritoriju cele Srbije, tako da će se ove godine odvijati u 32 grada, koja obuhvataju preko 130 Maxi i Tempo prodajnih objekata. 

    U Srbiji se procenjuje da 26,1 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva, što je u proseku četvrtina ukupne populacije, a nemaštinom su pogođena i deca mlađa od 14 godina.

    Nakon što je kompanija Delhaize Srbija donela odluku da u svojim prodavnicama nudi isključivo prvu klasu voća i povrća, došlo je povećanja količine hrane koja će se donirati, a koja je kvalitetna i jestiva. Kao najveći maloprodavac u zemlji, kod koga namirnice kupuje gotovo svaki građanin Srbije, osetila se potreba da obezbedimo hranu i za one koji nemaju. Donacijom voća i povrća koje se ne proda obezbeđujemo sveže namirnice, svakog dana i velikim količinama za ishranu onih kojima je pomoć potrebna.

    Banka hrane Beograd (BHB) je humanitarna, neprofitna organizacija osnovana 2006. godine sa ciljem da doprinese smanjenju siromaštva, gladi i rasipanja hrane. Njihova misija se zasniva na ideji širenja kulture davanja, volontiranja, promovisanja solidarnosti među građanima, kao i podizanje svesti o problemu siromaštva u Srbiji, širenju filantropije i podsticanju društveno-odgovornog poslovanja.

    Svetski paradoks je da postoji veliki broj gladnih, a da se u isto vreme jestiva hrana rasipa i baca. Alarmantan, nezvaničan podatak je da se u Srbiji godišnje baci 250.000 tona hrane. Iako u Srbiji ne postoji zakonska regulativa kojom se reguliše ova aktivnost, postoji veliko interesovanje javnosti za ovaj vid pomoći. Delez Srbija, potpuno samostalno sprovodi ovaj projekat koristeći iskustva iz drugih evropskih zemalja. U Francuskoj, na primer, u procesu usvajanja je Zakon o viškovima hrane koji propisuje da svi maloprodajni objekti koji imaju više od 400 kvadratnih metara prodajnog prostora, moraju donirati višak hrane organizacijama.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]