• Arsen ispod dozvoljenog – mangan i nitriti iznad

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pančevo, 11. avgusta – Voda sa eko česme u Glogonju kojom upravlja JKP “Glogonj” nije ispravna za piće. To nam je u razgovoru potvrdila predsednica Skupštine Mesne zajednice i članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo dr Mirela Petrović.

    “Juče u popodnevnim satima iz Glogonja je povučena cisterna sa pijaćom vodom, jer smo imali analizu Zavoda za javno zdravlje koja je pokazivala da su rezultati dobri. Danas nam je najavljeno mišljenje sanitarne inspekcije da voda ipak nije dobra” – izjavila je Mirela Petrović.

     

     

    Sve je počelo 8. avgusta kada je, prema svedočenju Mirele Petrović, dobijena informacija od direktorke Zavoda za javno zdravlje dr Ljiljane Lazić da rezultati dobijeni analizom uzoraka vode za piće sa eko česme nisu dobri. Prekoračenja su zabeležena kod arsena i mangana.

    „Direktorka JKP „Glogonj” je istog dana obavestila građane da voda nije ispravna. Sutradan, 9. avgusta, izvođač radova na eko česmi pozvan je da je prekontroliše, a i Zavod za javno zdravlje je uzeo uzorke za vanrednu kontrolu. Rezultati su se očekivali 11. avgusta, ali su stigli 10.avgusta u ranim popodnevnim satima kada sam ih čula od direktorke Zavoda. Arsen je po novoj hemijskoj analizi bio 0.008 miligrama po litri, što je ispod granične vrednosti od 0.010. Odlučili smo da povučemo gradske cisterne sa pijaćom vodom iz Glogonja i da JKP Glogonj skine obaveštenje sa česme o neispravnosti vode. Cisterna je iz Glogonja povučena posle 19 sati. U međuvremenu stigli su kompletni rezultati, gde je utvrđeno da je mangan 0.034, a maksimalno dozvoljeno je 0.030. Iz predostrožnosti ponovo smo poslali cisternu sa pijaćom vodom iz Pančeva. A JKP “Glogonj” ponovo je obavestio da voda nije ispravna za piće. Novo uzorkovanje Zavod za javno zdravlje uradio je danas, a rezultate očekujemo narednih dana” – objasnila je dr Mirela Petrović.

     

    Član Gradskog veća zadužen za komunalnu oblast, Aleksandar Stevanović, koji nas je u sredu popodne obavestio da je voda ispravna i da se cisterna povlači kaže:

    “Dokle god rezultati analiza ne pokažu da je voda sa eko česme u Glogonju ispravna tamo će biti gradska cisterna sa pijaćom vodom.”

     

     

    Dr Mirela Petrović ističe da povodom situacije sa vodom u Glogonju postoji stalna komunikacija sa JKP “Glogonj”, Zavodom za javno zdravlje i repubičkom sanitarnom inspekcijom.

    Na naše pitanje kada je prvi put utvrđeno da voda za piće sa eko česme nije ispravna za piće, predsednica Skupštine mesne zajednice i članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo dr Mirela Petrović nas je uputila na direktorku JKP “Glogonj”.

    Prema rezultatima analiza Zavoda za javno zdravlje, do kojih je došao član Skupštine mesne zajednice Glogonj Oliver Petković, još na osnovu uzoraka uzetih 28. jula i rezultata dobijenih 9. avgusta, videlo se da voda nije ispravna.

    „Maksimalna dozvoljena vrednost arsena je 0.010, a bilo ga je 0.018 miligrama po litru, a mangana je bilo 0.09, a maksimalna vrednost koja se toleriše je 0.05 miligrama po litru. Takođe, i nitrita je bilo 0.18, a prihvatljivo je do 0.030. Ti su rezultati dugo putovali do JKP “Glogonj”,  od 28. jula do 9. avgusta. Po analizama na osnovu uzorka uzetih 9. avgusta, koje su bile dostavljene već 10. avgusta, samo za jedan dan, arsen je u granicama, ali su mangan i nitriti van dozvoljenih granica. Postavlja se pitanje šta to znači da se voda u toku 24 sata proglasi i neispravnom i ispravnom. Sa eko česmom, koja je sagrađena da bi bila jedini izvor zdrave vode u Glogonju, mora se odgovornije raditi. Drago mi da sam dobio uveravanja da će se voda sa eko česme ubuduće dva puta mesečno kontrolisati” – zaključuje Oliver Petković.

    Posle višegodišnjih problema sa zagađenjem seoskog vodovoda, Glogonjci su početkom godine dobili eko česmu, u koju je Grad Pančevo uložio nekoliko miliona dinara. Tada je konstatovano da je to privremeno rešenje dok se ne izgradi planirani krak gradskog vodovoda preko Jabuke do Glogonja.

    Voda sa eko česme u Glogonju kojom upravlja JKP “Glogonj” nije ispravna za piće. To nam je u razgovoru potvrdila predsednica Skupštine Mesne zajednice i članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo dr Mirela Petrović.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo