Društvo

ATP PANČEVO: Ukoliko grad ne može da reši probleme u poslovanju ATP-a i privatno javno partnerstvo je rešenje

Pančevo, Uto, 15/05/2018 - 21:25
Vladimir Đoković

 

 

Gradski prevoznik JKP Autotransport Pančevo ove nedelje će obeležiti 70 godina postojanja. Sa 7 decenija rada ATP je jedna od najstarijih firmi u Pančevu. Nedavno inicijativu za privatno javnom partnerstvu za ATP gradu Pančevu podnela je firma Ariva Litas. Za razliku od prethodne inicijative koju je pre dve godine podneo Bedem prevoz inicijativa Arive stigla je i u ATP.

Direktor Nebojša Gajić kaže da je sa inicijativom upoznat Nadzorni odbor ATP a sednicima ovog tela prisustvuju i predstavnici oba sindikata – Samostalnog i Nezavisnosti.

- Uz saglasnost Nadzornog odbora ja sam u pismu gradonačelniku izrazio uslovno pozitivan stav za prihvatanje ove inicijative za privatno javno partnerstvo i otpočinjanje pregovora, ukoliko osnivač  grad Pančevo nema drugih načina da reši problem funkcionisanja ATP-a pre svega u domenu finansija i tekuće likvidnosti, izjavio je Nebojša Gajić.

Inicijativa Arive podneta je prema proceduri i na način koji propisuju propisi o privatno javnom partnerstvu. Obaveza osnivača ATP-a, grada Pančeva, je da se u roku od 90 dana izjasni o inicijativi. A ako je prihvati izborom konsultanta počinje procedura koja može da potraje i godinu dana.

Ariva trenutno nije poslovni partner ATP-a a Gajić objašnjava da je deo Dojčebana koji je pod kontrolom države Nemačke. Pored regionalnog prevoznika Litasa iz Požarevca Ariva učestvuje i u gradskom prevozu Beograda, Kragujevca i NIša a ima i turističku organizaciju – dodaje Gajić.

- Na ovaj način još jednom je prepoznat potencijal ATP-a jer je privatni partner pokazao ovu vrstu interesa i inicijative, kaže Gajić.

ATP pored gradskog prevoza na teritoriji grada Pančeva obavlja i međumesni prevoz,  a najznačajnija je linija ka Beogradu. Procena ove firme je da za godinu dana imam umanjen prihod od 100 miliona dinara zbog nelegalnog prevoza.  Ocenjuju da im poslovanje najviše otežavaju nelegalni prevoznici ka Južnoj industrijskoj zoni. Osnivač ATP-a je skupština grada Pančeva a ove godine u finansijskom planu nema sredstava ni za nove ni za polovne autobuse.Marketing

Najnovije vesti