• Bolnica: Drugi pacijent se oporavlja – uskoro ide kući

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 3. avgust – Institut za javno zdravlje Srbije objavio je da je virus groznice Zapadnog Nila ove sezone u Srbiji odneo prvi život. Preminuo je u pančevačkoj bolnici pacijent star 81 godinu.

    Od tri potvrđena slučaja virusa groznice Zapadnog Nila u Srbiji, dva su u našem – regionu Južnog Banata, – saopšteno je tom prilikom. Kako smo saznali, u Opštoj bolnici Pančevo na infektivnom odeljenju drugi pacijent kod koga je potvrđen virus Zapadnog Nila se dobro oporavlja i uskoro će kući. Radi se o dosta mlađem čoveku.

    Iz ranijih iskustava poznato je da se slučajevi virusa groznice Zapadnog Nila po posebnoj proceduri potvrđuju samo kod pacijenata koji pored kliničke slike imaju i zapaljenje mozga. Iako u pančevačkoj bolnici ima više pacijenata sa kliničkom slikom, do sada je samo kod dvojice potvrđena ova bolest.

    Stariji ljudi čije je zdravlje opterećeno hroničnim bolestima imaju slabiji imunološki odgovor na ovaj virus, pa se uprkos primenjenim merama lečenja teže i oporavljaju. Prema dosadašnjim iskustvima, virus zaraženi komarci prosečno prenesu na petinu populacije koju ujedu. Kod velike većine uslede tegobe kao kod gripa.

    Od tog broja tek svaki 150-ti ima šansu da dobije upalu mozga, govore iskustvo i statistika. A država je obezbedila reagense za utvrđivanje postojanja virusa samo za pacijente koji imaju odgovarajuću kliničku sliku, a uz to i komplikaciju zapaljenja mozga.

    V.Đoković

    PANČEVO, 3. avgust – Institut za javno zdravlje Srbije objavio je da je virus groznice Zapadnog Nila ove sezone u Srbiji odneo prvi život.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo