• Čepom do osmeha

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Akcija „ČEPOM DO OSMEHA“ je nastala na inicijativu diplomirane ekološkinje Vanje Petković iz Novog Sada, koja je tokom svojih studija saznala za primer dobre prakse Slovenije, gde je pokrenuta humanitarna akcija recikliranja čepova sa ciljem prikupljanja sredstava za pomoć deci sa invaliditetom ili sa nekom smetnjom u razvoju u obrazovno školskom procesu. Sa željom da akciju ovakvog značaja i obima pokrene u Srbiji, Vanja zajedno sa svojim saradnicama odlučuje da započne akciju „Čepom do osmeha“ u maju 2012. godine.

    U Pančevu je akcija pokrenuta prošle godine, kada je koordinatorka slučajno preko interneta saznala za akciju i htela da se pridruži, ali nije imala gde da odnese čepove. Onda je odlučila da sama postavi kutije za prikupljanje čepova, prvo u fitnes klubu u kom trenira i u prodavnici tapeta svoje sestre. Malo po malo akcija se raširila na ceo grad, a škole su najaktivnije. Proletos su u gradskom parku deca nižih razreda osnovnih škola na velikim hamerima pravila kolaže od čepova, koji su kasnije bili izloženi u Kulturnom centru, a sve u cilju skretanja pažnje svojih sugrađana na ovu ekološko-humanitarnu akciju.

    Na poslednjem konkursu za dodelu pomagala odabrano je troje dece, a jedno od njih je i David Vanevski iz Jabuke (opština Pančevo), rođen 02.09.2002. godine. Do sada je pomoć pružena Davidu Mernjiku iz sela Pivnice, opština Bačka Palanka; Stefanu Marinkoviću iz sela Zmajevo; Draganu Krgi; Nataši Minić iz Futoga; Slađani Ugrica i Vuku Lojkoviću iz Beograda, opština Rakovica.

    Danas ovu akciju podržavaju brojne instituciji i kompanije. Vrtići i škole su za sada najaktivniji i najradije se odazivaju. Naročito je važno što ovakva akcija ima trostruku ulogu, a to je da se otpad reciklira, da se misli o svojoj sredini i da se razvija humanost i solidarnost kod dece i ljudi. Sakupljaju se čvrsti čepovi – sa flašica vode i sokova, mleka i jogurta, ulja i sirćeta, šampona, kupki, omekšivača, deterdženata, dezodoransa, paste za zube i sl., plastični poklopci za tegle itd. Nije bitno da li je nešto zalepljeno ili nacrtano. Ne može ni jedan čep (poklopac) koji se savija, npr od kantica pavlake, poklopac šejka i sladoleda, od Ness kafe… Na sajtu udruženja „Čepom do osmeha“ mogu se naći sve potrebne informacije: http://cepomdoosmeha.org.rs/

    U Pančevu se čepovi sakupljaju na sledećim lokacijama:

    SMS FITNESS klub, Maksima Gorkog 141

    prodavnica tepeta TAPETINO, ugao Svetog Save i Braće Jovanovića

    turistička agencija VOYAGER, Vojvode Radomira Putnika 3a

    poslastičarnica POPOVIĆ, Vojvode Radomira Putnika

    NVO „Kompas” u Domu omladine

    OŠ „Branko Radičević”

    OŠ „Sveti Sava”

    OŠ „Stevica Jovanović”

    OŠ „Vasa Živković”

    OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”

    OŠ „Sava Žebeljan” iz Crepaje

    OŠ „Olga Petrov” iz Banatskog Brestovca

    OŠ „Žarko Zrenjanin” iz Banatskog Novog Sela

    OŠ „Vuk Karadžić” iz Starčeva

    Ovakva akcija ima trostruku ulogu, a to je da se otpad reciklira, da se misli o svojoj sredini i da se razvija humanost i solidarnost kod dece i ljudi. Sakupljaju se čvrsti čepovi – sa flašica vode i sokova, mleka i jogurta, ulja i sirćeta, šampona, kupki, omekšivača, deterdženata, dezodoransa, paste za zube i sl., plastični poklopci za tegle itd. Nije bitno da li je nešto zalepljeno ili nacrtano. Ne može ni jedan čep (poklopac) koji se savija, npr od kantica pavlake, poklopac šejka i sladoleda, od Ness kafe… 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo