• DAN ŽALOSTI: Sirene i zvona

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Srbiji je danas Dan žalosti, u znak sećanja na stradanje i progon Srba pre 20 godina u hrvatskoj vojnoj akciji Oluja

    Procenjuje se da je, pre dve decenije, za samo tri dana Oluje, iz svojih domova proterano više od 200 hiljada Srba, stradalo ih je oko dve hiljade, dok je popaljeno, opljačkano i uništeno oko 40 hiljada privrednih i pomoćnih objekata.

    Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Aleksandar Vulin pozvao je građane Srbije da u 12 časova stanu na jedan minut i odaju poštu stradalim Srbima.

    Povodom Dana žalosti, tačno u podne na celoj teritoriji Srbije biće aktivirane sirene za uzbunjivanje emitovanjem zvučnog signala „prestanak opasnosti“, u trajanju od 60 sekundi.

    U isto vreme oglasiće se i crkvena zvona na pravoslavnim crkvama.

    Na zgradama državnih institucija i organizacija zastave će biti spuštene na pola koplja.

    Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je medijske kuće da se striktno pridržavaju obaveza o obeležavanju dana žalosti, koje su jasno definisane zakonskim odredbama.

    Pružaoci medijskih uloga dužni su da svoje programske šeme detaljno prilagode obeležavanju dana žalosti, uključujući i emisije namenjene inostranstvu, kao i da emituju prikladnu muziku i emisije, umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih sadržaja sa zabavnom i narodnom muzikom.

    Na naslovnim stranama dnevnih novina, koje treba da budu isključivo u crnoj i beloj boji, što važi i za fotografije, potrebno je objaviti i odluku o proglašenju dana žalosti i njegovom obeležavanju.

    U skladu sa Zakonom, obavezu da prilagode svoje programe imaju i sve ustanove kulture.

    U Srbiji je danas Dan žalosti, u znak sećanja na stradanje i progon Srba pre 20 godina u hrvatskoj vojnoj akciji Oluja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]