Društvo

Danas je Badnji dan

Pančevo, Pet, 06/01/2017 - 08:37
Aleksandar Stojković
 
Pravoslavni vernici u Srbiji danas obeležavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka.
 
Badnji dan obeležava se liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred najradosniji hrišćanski praznik Božić.
 
Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika. 
 
Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela, a ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi". 
 
Badnji dan je poslednji dan posta, dan kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika kod Srba, seča badnjaka, unošenje slame, bacanje oraha, pijukanje dece koju predvodi domaćica i obilaženje u krug prostorije u kojoj se postavlja posna večera. 
 
Božić po julijanskom kalendaru, pored srpske, slave i ruska, jermenska crkva, Sveta gora i jedan deo koptske crkve.

Najnovije vesti

Sport

Pančevka srebrna u Atini

Andrea Stojadinov, džudistkinja DžK Dinamo Pančevo, osvojila je srebrnu medalju na 9. Ilijadis eju džudo kupu. Ovo juniorsko takmičenje održano je prošlog vikenda u Atini, a mlada Pančevka  je do

Društvo

U sredu preventivni pregledi u Ivanovu

Meštani Ivanova imaće priliku da u sredu 29. marta prekontrolišu svoje zdravlje. Dom Zdravlja Pančevo tog dana od 8 do 10 sati organizuje preventivne preglede u Mesnoj Zajednici Ivanovo.