Pančevo, snimak s robne kuće
Društvo

Danas je Međunarodni dan ljudskih prava

Pančevo, Pon, 10/12/2018 - 09:00
Suzana Prvulj

Danas, 10. decembra, obeležava se Međunarodni dan ljudskih prava.

Tim povodom, pitali smo Jelenu Stojković Sokolović, zaštitnicu građana Grada Pančeva, da prokomentariše situaciju na lokalu.

- Zajedničkim radom lokalne samouprave i kancelarije zaštitnika građana, dostiže se ogovarajući nivo zaštite ljudskih prava, a dobrom komunikacijom, ide se ka unapređenju. Veoma je bitno poverenje, i to što kancelarija zaštitnika nije samo kontrolni organ, već u punoj snazi može da bude pomoć organima lokalne samouprave, a s ciljem da zajedno budu servis građana, izjavila je Jelena Stojković Sokolović.

Obeležavanje Međunarodnog  dana ljudskih prava je počelo 1950. godine, dve godine nakon što je 10. decembra u UN potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima.

U njoj je istaknuto da su ljudska prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

Tim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka - od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

U okviru Saveta Evrope 1950. doneta je Konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja, pored osnovnih prava, ustanovljava i mehanizme zaštite i nadzora nad njihovim ostvarivanjem.Marketing

Najnovije vesti