• Danas je Svetski dan zaštite životne sredine

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Svetski dan zaštite životne sredine – 5. jun – obeležava se danas u više od 100 zemalja širom sveta, sa ciljem da se utiče na ljude da se ujedine i deluju, kako bi se obezbedila čistija, zelenija i sjajnija budućnost za sebe i buduće generacije.

    U Srbiji će povodom Svetskog dana zaštite životne sredine biti organizovane brojne aktivnosti i manifestacije, kojima će biti skrenuta pažnja najšire javnosti na značaj i potrebu očuvanja zdrave životne okoline.

    Grad Pančevo je počeo sa obeležavanjem Svetskog dana zaštite životne sredine izložbom „Život planete počinje u mom srcu”, koja je otvorena 25. maja, rekla je većnica za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Katarina Banjai. Ona je dodala da su na konkursu učestvovala sva deca od 4. do 8. razreda svih osnovnih škola iz grada Pančeva i naseljenih mesta. 

    „Izabrana su četiri najbolja rada i njihovi autori će sledeće subote, 11. juna, ići na nagradnu ekskurziju na Palić, zajedno sa odeljenjem I-1 OŠ „Žarko Zrenjanin” iz Kačareva, koji su u okviru projekta „Sakupi i štedi, videćeš da vredi” sakupili najveću količinu ambalažnog otpada. Ova akcija traje tokom čitave školske godine”, rekla je većnica za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Katarina Banjai.

    Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković je povodom obeležavanja ovog dana izjavila da bi u narednom periodu, ako se iskoriste svi potencijali u oblasti zelene ekonomije i obvnovljivih izvora energije mogao da se zaposli veliki broj ljudi, kao i u oblastima upravljanja otpadom, održivog turizma i održive poljoprivredne proizvodnje. Ona je naglasila da upravo zelena ekonomija treba da ima ključno mesto u razvoju sveta i podsetila da je u proteklom periodu u oblasti životne sredine obavljeno dosta posla i da su načinjeni veliki pomaci, naročito u pogledu zakonske regulative, koji predstavljaju osnov za dalji razvoj. Kako je navela, preostalo je još dosta posla kako bi to postala grana privrede od koje će svako ko se njom bavi imati koristi. 

    Svetski dan zaštite životne sredine prvi put je obeležen 1972. godine i predstavlja glavni alat pomoću kog Ujedinjene nacije stimulišu podizanje globalne svesti o značaju zaštite životne sredine.

    Svetski dan zaštite životne sredine – 5. jun – obeležava se danas u više od 100 zemalja širom sveta, sa ciljem da se utiče na ljude da se ujedine i deluju, kako bi se obezbedila čistija, zelenija i sjajnija budućnost za sebe i buduće generacije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo