• Decenija čekanja na pravdu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prvostepena presuda u sudskom postupku koji se već devet godina vodi protiv dr Aleksandra Ivice, hirurga Opšte bolnice Pančevo, trebalo bi da bude donesena sledeće nedelje nakon što advokati budu dali svoje završne reči u ponedeljak, 7. decembra. Tragična smrt naše mlade sugrađanke Marijane Jojkić (26) koja je pre devet i po godina potresla ceo grad stavlja se na teret iskusnom hirurgu Opšte bolnice kojem se sudi za nesavesno lečenje. Do sada je sprovedeno pet medicinskih veštačenja (tri su sudsko medicinska veštačenja) potpisanih od strane eminentnih profesora medicinskih fakulteta u Novom Sadu, Nišu i Beogradu, koja pokazuju da su načinjeni brojni propusti u dijagnostici i terapiji tokom lečenja u Opštoj bolnici Pančevo. Ipak, sudija Osnovnog suda u Pančevu Mojsa Kostić do odlaska u penziju u septembru nije doneo presudu. Postupak je počeo ispočetka i dodeljen je drugom sudiji. To je roditeljima nesrećne žene, Kruni i Nikoli Milovanoviću, veoma teško palo, posebno zbog toga što je za njih svaki novi pretres otvaranje starih rana. I sada, nakon skoro deset godina od smrti njihove ćerke o celom slučaju pričaju sa suzama u očima.

     

    Prema njihovim rečima sudija je proces namerno odugovlačio, a da je suđenje neprimerno dugo trajalo” potvrdile su i institucije kojima se porodica Milovanović nedavno obratila među kojima su: Ministarstvo pravde, Visoki savet sudstva, Viši sud u Pančevu i drugi. Marijanini roditelji navode da sudija Mojsa Kostić od marta do septembra nije zakazao nijedan pretres, iako je znao da ide u penziju i da je slučaj Marijane Jojkić u programu hitnosti, a optuženog i njegovog advokata nije kaznio iako se nisu pojavljivali na pretresima i manipulisali. Pravo da sankcioniše takvo ponašanje iskoristio je novi sudija Irinel Dalea već na prvom pretresu u oktobru, kada je upozorio optuženog i njegovog advokata da će biti kaženjeni ukoliko ne budu prisustvovali suđenjima. Nakon toga, zakazan je novi pretres za 2. decembar, na kojem su sve sve stranke pojavile, te je u rekornom roku određen i datum za iznošenje završnih reči.

     

    „To je dokaz da je za tri meseca moglo sve da se završi i da je bilo opstrukcije svih ovih godina“, kažu Milovanovići.

    Oni ipak ne očekuju da će konačna presuda biti brzo donesena jer, kako navode, praksa Apelacionog suda u koji će prvostepena presuda biti prosleđena je da postupak vrati na ponovno suđenje. Parnica protiv Opšte bolnice Pančevo koju je privatno pokrenula porodica preminule, završen je u Osnovnom sudu, u junu ove godine u korist porodica Milovanović i Jojkić.

     

    Marijana Jojkić je preminula 20. marta u Urgentnom centru u Beogradu nakon pet dana lečenja na Hirurškom odeljenju Opšte bolnice Pančevo. Primio ju je dr Aleksandar Ivica sa sa simptomima upale slepog creva, ali je on i pored sugestije Mirjanine majke da sumnja na napad slepog creva odbacio tu mogućnost. Sudsko medicinsko veštačenje profesora iz Niša pokazalo je da je kod Marijane primenjen očigledno nepodoban način lečenja jer optuženi nije odredio dijagnozu, a primenio je terapiju antibioticima i lekovima protiv bolova čime je klinička slika bolesti bila zamaskirana. Time je, tvrde profesori, optuženi otežao i drugim lekarima lečenje. Petog dana boravka u bolnici Marijanino stanje se pogoršalo i ona je hitno prebačena u Urgentni centar u Beogradu gde su lekari konstatovali da je došlo do perforacije slepog creva sa upalom trbušne maramice, te je hitno operisana. Iako se posle zahvata oporavljala, nakon nekoliko dana preminula je od sepse nastale, kako stoji u sudskim veštačenjima, kao posledica zakasnele hirurške intervencije. Za sobom je ostavila dva sina, koji su tada imali tri godine odnosno tri meseca. Zbog njih, porodica se i dalje bori da dokaže da Marijana nije trebala da umre.

    I. Predić

    Prvostepena presuda u sudskom postupku koji se već devet godina vodi protiv dr Aleksandra Ivice, hirurga Opšte bolnice Pančevo, trebalo bi da bude donesena sledeće nedelje nakon što advokati budu dali svoje završne reči u ponedeljak, 7. decembra. Tragična smrt naše mlade sugrađanke koja je pre devet i po godina potresla ceo grad stavlja se na teret iskusnom hirurgu Opšte bolnice kojem se sudi za nesavesno lečenje. Do sada je sprovedeno pet medicinskih veštačenja (tri su sudsko medicinska veštačenja) potpisanih od strane eminentnih profesora medicinskih fakulteta u Novom Sadu, Nišu i Beogradu, koja pokazuju da su načinjeni brojni propusti u dijagnostici i terapiji tokom lečenja Marijane Jojkić u Opštoj bolnici Pančevo. Ipak, sudija Osnovnog suda u Pančevu Mojsa Kostić do odlaska u penziju u septembru nije doneo presudu. Postupak je počeo ispočetka i dodeljen je drugom sudiji. To je roditeljima nesrećne žene, Kruni i Nikoli Milovanoviću, veoma teško palo, posebno zbog toga što je za njih svaki novi pretres otvaranje starih rana. I sada, nakon skoro deset godina od smrti njihove ćerke o celom slučaju pričaju sa suzama u očima.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo