Društvo

Epiduralna anestezija besplatna u celoj Srbiji od januara 2016.

Izvor: 
013info Pet, 27/11/2015 - 02:04

Od januara 2016. godine bezbolan porođaj uz epiduralnu anesteziju će biti omogućen svim trudnicama u svim porodilištima potpuno besplatno!

Pisanje medija o neujednačenim cenama vanstandardnih usluga u porodilištima, pre svega bezbolnog porođaja, rezultiralo je odlukom koju je donela Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo koja je zasedala krajem oktobra i svoje mišljenje o ukidanju participacije za epidural prosledila Ministarstvu zdravlja.  Naime, odlučeno je da epiduiral za sve trudnice bude besplatam, odnosno o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Do sada je vladao veliki nesklad u cenama ove usluge, čak je postojao problem i u njenoj dostupnosti. U beogradskom KBC „Dragiša Mišović” i u Višegradskoj epidural je i do sada bio besplatan. GAK „Narodni front” je ovu uslugu naplaćivao 12.000 dinara, dok u Subotici bezbolan porođaj košta čak 18.000 dinara. U Kragujevcu je epidural godinama besplatan. U Novom Sadu se anestezija se ne daje u redovnom postupku, već samo kada to zahtevaju medicinski razlozi. U Nišu i Leskovcu ova usluga ne postoji. U Pančevu se epiduralna anestezija koristi u redovnom postupku, pre četiri godine je koštala 10.000 dinara,a besplatna je u protekle dve godine.

“Pacijentkinje dobijaju epidural kada se za to stvore svi uslovi. Trudnica mora da bude zdrava i da nema kontraindikacija prilikom porođaja”, rekao je dr Rastko Vasić, načelnik ginekologije Opšte bolnice Pančevo. On je objasnio da jedini problem može da nastane ukoliko anesteziolog nije slobodan. “U situacijama kada je anesteziolog zauzet zbog intervencija koje imaju prioritet, može se desiti da trudnica koja želi da dobije epiduralnu anesteziju ostane uskraćena za tu uslugu”, dodao je dr Vasić.

Da bi epidural mogao da se primeni, neophodno je da pacijentkinja ima normalan mehanizam porođaja, plod mora da bude u adekvatnom položaju i ne sme da bude krupan. Bezbolan porođaj za pacijentkinje koje imaju neki deformitet kičmenog stuba, one koje su preterano gojazne ili imaju visok krvni pritisak, nije moguć.

epidural anestezija poro]aj


Marketing

Najnovije vesti