• EU obezbedila grantove za pomoć samohranim majkama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Tačan broj samohranih roditelja u Srbiji nije tačno utvrđen, ali prema raspoloživim podacima u našoj zemlji živi oko 150.000 samohranih roditelja i neophodno je njihovo ekonomsko osnaživanje, izjavio je u četvrtak, 10. septembra savetnik premijera Vladimir Božović.

    On je, na konferenciji povodom predstavljanja rezultata projekta „Jačanje ljudskih prava i ekonomsko osnaživanje samohranih majki u Srbiji“, rekao da se nepovoljan položaj samohranih roditelja odražava i na decu, što utrostručuje broj onih koji imaju potrebu za nekim vidom sistemske pomoći.

    On je kao još jedan problem naveo što kod još uvek ne postoji jedinstvena pravna definicija samohranog roditelja, kao ni prihvaćeni kriterijumi na osnovu kojih bi neko mogao da stekne taj status.Božović je upozorio da su najugroženije samohrane majke i njihova deca iz ruralnih područja, mlade samohrane majke i samohrane majke dece sa invaliditetom.

    „Zato je ovaj projekat dobar, jer je omogućio jednom broju samohranih majki grantove kako bi realizovale ideje, kako bi se poboljšao kvalitet njihovog života i podstaklo aktivno učešće u društvu“, rekao je Božović.

    On je ukazao da je Izveštaj o prihodima i uslovima života EU za 2012. godinu pokazao da 36,2 odsto domaćinstava živi u riziku od siromaštva, a da je od ukupnog broja samohranih roditelja, oko 80 odsto žena. On je zahvalio Fondaciji Ana i Vlade Divac, koja je pokrenula projekat, kao i Delegaciji EU u Srbiji, koja je prepoznala značaj i podržala projekat, jer je, kako je ocenio, neophodno da svi zajedno rade na pronalaženju adekvatnog rešenja za probleme samohranih roditelja.

    Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Nikolas Bizel naveo je da je EU obezbedila grantove u visini od 1.000 evra, kao pomoć jednom broju samohranih majki, naglasivši da je time pružena pomoć jednoj od najugroženijih grupa, samohranim roditeljima. On je ukazao da je jedan od problema u Srbiji što skoro 85 odsto dece samohranih roditelja ne dobija alimentaciju, jer država nema mehanizme da drugog roditelja prisili da plaća obaveze.

    „Cilj EU je društvo jednakih šansi za sve, bez diskriminacije, i nastavićemo da pomažemo u stvaranju inkluzivnog društva“, rekao je Bizel.

    Zahvalivši svima koji su pomogli realizaciju projekta, Ana Divac je istakla da samohrani roditelji moraju da znaju da nisu sami, i da je porodica stub društva, bila ona celovita ili samohrana.

    Ona je predstavila dve, kako je rekla, hrabre žene, samohrane majke iz Leskovca i Kragujevca, koje su zahvaljujući pomoći realizovale ideje, pokrenule poslove i postale poslovne žene, koje sada imaju mogućnost da obezbede egzistenciju porodici.

    Jedna od njih, Biljana Cakić, zahvaljujući grantu EU od 1.000 evra, pokrenula je biznis i otvorila fitnes studio u Leskovcu, a danas, kako kaže, ima potrebe da proširi kapacitete. Inače, ova 37-ogodišnja profesorka srpskog jezika, je razvedena majka tri dečaka, koja je, kako kaže, godinama tražila posao u struci bez uspeha.

    „Imala sam samo ljubav prema deci i želju da njima obezbedim bolji život. To je bila muka“, rekla je Biljana i dodala da se više od decenije bavila fitnesom te da je zbog toga odlučila da otvori svoj studio.

    „Odziv dama je veliki i ja sada mogu da zaradim i obezbedim svojoj deci kvalitetnije dorastanje“, rekla je Cakić.

    Fondacija Ana i Vlade Divac kroz Program za unapredenje uslova za kvalitetno odrastanje dece i mladih pomaže jednoroditeljskim porodicama da se razvijaju u povoljnijim socijalnim uslovima i svojoj deci obezbede spokojnije detinjstvo. Kroz ovaj projekat, sa Udruženjem „Jelek“, želeli su da unaprede kvalitet života samohranih roditelja u Srbiji i podstaknu njihovo aktivno učešće u društvu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo