• EU POMOĆ TEŽE ZAPOŠLJIVIM GRUPAMA: Dodeljeni sertifikati polaznicima obuka

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nakon uspešno završene obuke za gerontodomaćice i osnovne informatičke obuke prema ECDL standardu, Filijala Pančevo Nacionalne službe za zapošljavanje organizovala je svečanu dodelu sertifikata polaznicima, u petak 24. marta. Obuke je završilo ukupno 30 polaznika.

    Polaznici obuke za gerontodomaćice su stekli znanja i veštine u komunikaciji sa starim licima, u pružanju pomoći pri raspoređivanju i primeni lekova, kao i održavanju dobrog i stabilnog stanja osobe o kojoj brinu.

    – Bilo mi je veliko zadovoljstvo da radim sa finom grupom mladih žena koje su pokazale veliki entuzijazam i interesovanje za posao za koji su i konkurisale da završe obuku. Veliki je uspeh kada se grupa sačuva i ne dođe do rasipanja. To znači da smo zajedničkim snagama doprineli da program bude dovoljno interesantan i da pruži određena znanja koja mogu da ih uvedu u posao gerontodomaćica. Sa velikim zadovljstvom želim da kažem da su pojedine polaznice već bile na razgovoru u našoj radnoj organizaciji, tako da će možda neke i dobiti posao. Iz prethodnih grupa, koje smo edukovali, već imamo zaposlene gerontodomaćice, rekla je edukatorka Ivanka Radu Halabrin iz Gerontološkog centra Pančevo.  

    Ona je istakla da iako možda trenutno nisu povoljne mogućnosti za zaposlenje, ova profesija ima budućnost jer je broj starih i ostarelih lica u porastu. 

    Dragana Denčić (55), polaznica ovog kursa nezaposlena je već duže vreme. Trenutno ima samo šest godina radnog staža i nada se da će joj ova obuka pomoći da pronađe posao ili u Srbiji ili u inostranstvu. 

    – Obuka je bila odlična. Želim da pohvalim gospođu Ivanku, koja je nam je prenela značajno iskustvo i znanje, rekla je Dragana. 

     

    Na informatičkoj obuci polaznici su se osposobili za korišćenje gotovo svih programa programskog paketa Microsoft Office. Stekli su znanja pisanja i obrade teksta, pravljenja prezentacija, izrade dokumenata, kalkulacija u tabelama, korišćenja interneta i elektronske pošte, što će im povećati konkurentnost na tržištu rada.

    – Nemam prethodno iskustvo rada na računaru. U vreme kada sam završavala srednju školu to nije bilo toliko aktuelno. U međuvremenu sam se bavila porodicom, decom i naknadno završavala Poljoprivredni fakultet. Po struci sam inženjer prehrambene tehnologije biljnih proizvoda. Jako dugo sam bez posla i nadam se da ću ga sada pronaći, rekla je Vesna Vlahović (36).

    Seritifikate je uspešnim polaznicima uručio direktor Filijale Pančevo Nacionalne službe za zapošljavanje Đorđe Lukač. 

    – Prepoznato je da su ove obuke potrebne zato što mi imamo mnogo sufucitarinih zanimanja. Ja sam dve godine u ovoj službi, a već imamo 3.300 manje nezaposlenih na tržištu rada. Svake godine se trudimo da preporučimo razna zanimanja, da ljudi ne steknu samo zvanje, nego da dođu i do znanja, rekao je Lukač. 

    Projekat „EU Pomoć teže zapošljivim grupama“ pomaže nezaposlenima da unaprede znanje i veštine za aktivno traženje posla i da na taj način postanu konkurentniji na tržištu rada. Projekat treba da doprinese smanjenju nezaposlenosti, sa posebnim fokusom na teže zapošljive grupe. Projekat finansira Evropska unija sa 6,5 miliona evra, a sufinansira Nacionalna služba za zapošljavanje sa 3,6 miliona evra. Dodatnih 1,2 miliona evra Evropska unija ulaže u pomoć implementaciji projekta. 

     U Pančevu je obuke završilo 116 ljudi, a osim informatičke i obuke za gerontodomaćice nezaposleni su imali priliku da završe obuke za poslastičare, kuvare i pekare.

     

    Nakon uspešno završene obuke za gerontodomaćice i osnovne informatičke obuke prema ECDL standardu, Filijala Pančevo Nacionalne službe za zapošljavanje organizovala je svečanu dodelu sertifikata polaznicima u petak 24.03.2017. godine u prostorijama Filijale Pančevo. Obuke je završilo ukupno 30 polaznika.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Ombudsman ipak pokrenuo postupak prema CSR Vršac

    Povodom saopštenja Zaštitnika građana da je zbog slučaja maloletnika koji je ubio 12 jaganjaca u Markovcu pokrenut postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad Pančevo, […]