• Evo kako sve možete da ukrasite uskršnja jaja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Povodom Uskršnjih praznika u Narodnom muzeju Pančevo u četvrtak, 13. aprila održana je radionica za decu “Ukrašavanje Uskršnjih jaja”.

    Oko dvadesetak mališana je imalo priliku da sazna više o Uskrsu i o tradicionalnim tehnikama farbanja i ukrašavanja jaja. Drugi deo radionice obuhvatao je praktičnu primenu onoga što su naučili. 

    Autorka radionice mr Aleksandra Golub, kustos Narodnog muzeja Pančevo ispričala nam je više o tehnikama koje su se koristili u prošlosti, a koje su i dan danas vrlo aktuelne i primenjive. 

    – Od tradicionalnih tehnika koje su i danas zastupljene su farbranja jaja lukovinom, a korišćene su i druge biljke, kao što je spanać koji je davao zelenu boju, cvekla svelo roze i maslačak žuto. Princip je kod svih bio isti. Biljke bi se potapale u vodu, voda bi se kuvala i zatim stavljalo jaje. Jaje se u vreme Uskrsa duže kuva da bi duže trajalo i da se ne bi pokvarilo, a posle toga bi bilo ukrašavano tradicionalnom tehnikom. Do danas su zadržane dve – ukrašavanje jaja pomoću biljaka i voskom. 

    Ukrašavanje jaja biljkama podrazumeva da mi izaberemo neku interesantnu biljku ili cvetić koja će dati neki oblik, odnosno šaru jajetu. Biljka se prisloni jajetu dok još nije obareno, uzme se najlon čarapa ubaci se jaje unutra, priveže se pozadi čvorić i pusti se u lukovinu. Šara se pravi uporedo sa farbanjem jajeta. Kada bi se dobila neka željena boja, jaja se vadi iz vode, a kao rezultat ostaje zanimljiva šara na jajetu. Da bi jaje dobilo sjaj, za premazivanje se koristi mast ili ulje. 

    Druga tehnika je vosak, za koju je potrebno da se istopi sveća, zatim štapić ili zašiljena olovka kojom bi se po jajetu pisalo ili crtale tradicionalne šare, npr. cik cak, krstići ili cvetići. Jaja se posle iscrtavanja farbaju, a mesta na kojima je bio vosak bi ostajala svetlija. 

    Postoji i treća, zanimljiva tehnika. Jaje se ofarba u lukovinu, a belance se koristi kao lepa, malo se zamuti, načapka po jajetu da se dobiju tufnice, a onda se jaje uvalja u mak. Tako se dobije izgled bubamare. Ljuska od luka može takođe da se koristi da se naprave neke šare, objasnila nam je Aleksandra. 

    Deca su potvrdila da se veoma raduju Uskrsu i farbanju jaja, i da to najčešće rade sa majkama i bakama. Jedna od polaznica nam je rekla da se osim tradicionalnih tehnika, danas često koristi i dekupaž. Ova tehnika je zanimljiva i prirodna jer se ne koriste nikakavi veštački materijali. Za dekupaž je potreban samo salvet i belance. Na jaje se prislanja deo salveta gde se print najbolje vidi, nakon čega se preko toga premazuje belenac. 

    Povodom Uskršnjih praznika u Narodnom muzeju Pančevo u četvrtak, 13. aprila održana je radionica za decu “Ukrašavanje Uskršnjih jaja”. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo