• Evropska nedelja mobilnosti u Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Organizovanjem aktivnosti tokom predstojeće nedelje, od 16. do 22. septembra, učesnici ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti imaće u vidu glavnu temu: „Pametna i održiva mobilnost – investicija za Evropu”, sa pozivom na akciju „Pametna mobilnost – jaka ekonomija”. Ovoga puta, Pančevo će učestvovati kao Zlatni učesnik, s obzirom da su ispunjeni uslovi za kandidaturu za nagradu: Evropski grad mobilnosti.

    Među dve hiljade evropskih i vanevropskih gradova koji će ove godine obeležiti Evropsku nedelju mobilnosti (ENM) koja se tradicionalno održava od 16. do 22. septembra – nalazi se i Pančevo, ovoga puta u statusu Zlatnog učesnika, jer učestvuje u osvajanju Nagrade Evropske nedelja mobilnosti. Uz podršku Katarine Banjai, članice Gradskog veća zadužene za zaštitu životne sredine, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva je u saradnji sa gradskim Sekretarijatom za javne službe i socijalna pitanja, sa Turističkom organizacijom Pančeva, Domom Omladine Pančevo i Agencijom za saobraćaj, osmislio aktivnosti kojima grad ispunjava najvažnije uslove za kandidaturu za osvajanje ove evropske nagrade.

    Sve predviđene aktivnosti su koncipirane u skladu sa ovogodišnjom glavnom temom, a to je: „Pametna i održiva mobilnost – investicija za Evropu”, sa pozivom na akciju „Pametna mobilnost – jaka ekonomija”.

    Organizatori očekuju podršku pančevačkih škola, kao i ostalih sugrađana i sugrađanki i njihovo uključivanje u predviđene aktivnosti, kako bi Pančevo ostavilo utisak ekološki rebrendiranog i unapređenog, modernog i mobilnog evropskog grada.

    16. septembar – petak
    Pančevo je u Evropi

    12:00 časova, Mala sala Gradske uprave Grada Pančeva, predavanje Dejana Radivojeva, masteranta Fakulteta tehničkih nauka na temu: Alternativni vidovi prevoza – veća bezbednost u saobraćaju.

    17. septembar – subota
    Siđi do reke

    Celodnevne aktivnosti duž Keja: šetnja, roleri, skejt, bicikli, afirmacija veslanja, šetnja Kejom uz reku Tamiš, promocija zdravog načina života, ali i rečnog saobraćaja, kao i pešačkih staza na drugoj obali Tamiša, u Gradskoj šumi; aktivnostima će se pridružiti Sportiko Klub Pančevo, Veslački klub Tamiš i Klub ekstremnih sportova „Avantura 4h4”.

    18. septembar – nedelja
    Ulica ima više lica br. 1

    Jedna od glavnih pančevačkih ulica, Ulica Žarka Zrenjanina, biće zatvorena za saobraćaj od 10:00 do 13:00 sati u delu od Ulice dr Žarka Fogaraša do Ulice dr Svetislava Kasapinovića. Na tom prostoru demonstriraće se rekreativne aktivnosti poput fitnesa, joge, baleta… a učestvuju: Fitnes centar ”Fleks”, Fitnes klub ”SMS” i Triatlon klub „Tamiš”.

    19. septembar – ponedeljak
    Pančevo, to je kada se vratiš

    Pres konferencija u Turističkoj organizaciji Pančeva, u 11:00 sati, u prostorijama TOP-a u Ulici Vojvode Petra Bojovića, br. 2.
    Promocija Turističke mape uz predstavljanje potencijala reke Tamiš, Potamišja, a u sklopu toga i Gradske šume na kojoj već postoje i pešačke staze, što – nabavkom katamarana – dobija na značaju i otvara nove mogućnosti iskorišćenosti i atraktivniju turističku pondudu.

    20. septembar – utorak
    Biciklofon – za pametno punjenje

    Promocija biciklofona – trenažnih bicikala sa punjačem za mobilne telefone; tri biciklofona će biti postavljena na tri prometne lokacije u gradu: u holu glavne Autobuske stanice, u holu Gradske uprave i u holu Centra za kulturu. Konstrukciju su uradili profesori i učenici srednje Mašinske škole u Pančevu, a naš grad će biti prvi u Srbiji koji na ovaj način afirmiše biciklizam, štedi energiju i izlazi u susret svojim sugrađanima postavljajuči punjače na javna mesta.

    21. septembar – sreda
    Pametna budućnost Pančeva

    Promocija „Spartakusa” i vetrogeneratorskog stuba, a u kontekstu afirmacije pravih vrednosti i edukacije učeničke populacije, a u cilju sticanja korisnih ekoloških navika. „Spartakus” je naprava koju su konstruisali profesori i učenici srednje Mašinske škole u Pančevu, naprava koja se sastoji iz više rekreativnih segmenata za vožnju bicikla, brzo hodanje… a angažovanjem ljudske snage, „Spartakus” stvara električnu energiju. Za ovu priliku, biće izbetoniran teren u dvorištu škole, tako da će „Spartakus” biti dostupan i sugrađanima.

    22. septembar – četvrtak (Međunarodni dan bez automobila)
    Ulica ima više lica br. 2

    Povodom Međunarodnog dana automobila, za motorna vozila će biti zatvorena Ulica Kej Radoja Dakića, od 16:00 do 19:00 sati u delu od ulice dr Žarka Fogaraša do ulice dr Svetislava Kasapinovića. U promotivnim i rekreativnim vožnjama biciklom, koje treba da afirmišu alternativne vidove prevoza, učestvovaće: „Vlada Pedala”, Biciklistički klub „Ekvator”, kao i učenici osnovnih škola

    Pored ovih aktivnosti, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva naredni broj „Ekopedije”, dečjeg časopisa koji je namenjen očuvanju životne sredine, posvetiće Evropskoj nedelji mobilnosti i edukaciji školeske dece, posebno kada je reč o alternativnim vidovima prevoza i smanjenja emisije izduvnih gasova. Što se tiče trajnih mera koje sprovodi naš grad, edukacija dece je jedna od najvažnijih i odvija se u kontinuitetu.

    Povodom obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti, organizovano je niz događaja i preduzete su trajne i privremene mere koje će Pančevo predstaviti kao ekološki rebrendiran, moderan i mobilan grad. Cilj Evropske nedelje mobilnosti je afirmacija alternativnih vidova prevoza, odnosno smanjenje emisije otrovnih gasova usled sve frekventnijeg automobilskog saobraćaja.

    Jedna od trajnih mera u cilju pospešivanja alternativnih vidova saobraćaja je i realizacija nabavke katamarana za rečni saobraćaj, a zahvaljujujući Projektu participativnog budžetiranja. Aktivacija rečnog saobraćaja će afirmisati potencijale reke Tamiš, Potamišja, a u sklopu toga i Gradske šume u kojoj već postoji pešačka staza.

     

    Organizovanjem aktivnosti tokom predstojeće nedelje, od 16. do 22. septembra, učesnici ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti imaće u vidu glavnu temu: „Pametna i održiva mobilnost – investicija za Evropu”, sa pozivom na akciju „Pametna mobilnost – jaka ekonomija”. Ovoga puta, Pančevo će učestvovati kao Zlatni učesnik, s obzirom da su ispunjeni uslovi za kandidaturu za nagradu: Evropski grad mobilnosti.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]