Projekat „Prevencija agresivnog ponašanja mladih”

Informisanje prvi korak u osnaživanju dece i mladih

Pančevo, Čet, 06/10/2016 - 11:55
Mirjana Marić Veličković

Udruženje „Za porodicu” Pančevo, u saradnji sa Centrom za socijalni rad „Solidarnost” iz Pančeva i osnovnim školama u gradu i naseljenim mestima trenutno sprovodi inovativni program u cilju sprečavanja agresivnog ponašanja maloletnika. 

Radeći sa mladima koji su u sukobu sa zakonom, uočeno je da je njihov osnovni problem što nisu pravovremeno informisani koja su dela zakonom zabranjena i sankcionisana. Smatrali su da, pošto su maloletni, mogu da rade šta hoće, bez ikakvih posledica i da će manifestovano ponašanje, eventualno, dobiti kritiku odraslih, bez uključivanja institucija – Suda, Centra za socijalni rad, Policije.

Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu vršio je istraživanje u vezi sa decom i maloletnicima sa problemima u ponašanju. Jedna od preporuka zasnovana na rezultatima istraživanja i uočenim potrebama je uvođenje preventivnih programa koje će realizovati stručnjaci iz različitih sistema – obrazovanje, socijalna zaštita, civilni sektor. 

Kroz ovaj projekat stručnjaci koji su u svakodnevnom kontaktu sa maloletnim počiniocima krivičnih dela, psiholog Zorica Dević i pedagog Nada Kuzmanović-Tomušilović, preneće učenicima znanja i informacije o oblicima ponašanja koji su zakonom zabranjeni, sudskim postupcima, posledicama i mogućim zakonskim sankcijama. Način rada i teme prilagođene su uzrasnim karakteristikama adolescenata. Dodatni izvor informacija predstavljaju posebno osmišljeni, atraktivno dizajnirani flajeri, sa konkretnim porukama upućenim deci i mladima. Informisanje predstavlja prvi korak u osnaživanju dece i mladih da se odupru negativnim uticajima vršnjačkih grupa.

flajer.jpg

Do sada su održane radionice za preko 400 učenika u OŠ „Aksentije Maksimović” u Dolovu, OŠ„Dositej Obradović” u Omoljici, OŠ „Miroslav Antić” i OŠ „Branko Radičević” u Pančevu.

– Naišli smo na veliku zainteresovanost učenika i podršku nastavnika i pedagoško-psiholoških službi u školama, rekla nam je Zorica Dević, koordinator projekta. Projekat je finansijski podržala Gradska uprava Grada Pančeva.Najnovije vesti

Politika

DS: Smanjiti Pančevcima porez

Pošto je Skupština Grada Pančeva usvojila rebalans kojim je gradski budžet uvećan sa 5,6 na 5,9 milijardi dinara “sugestijama, predlozima i primedbama” oglasila Demokratska stranka. U saopštenju

Društvo

Deo Pančeva sutra bez gasa

JP „Srbijagas“ obaveštava kupce na području Grada Pančeva, da će u petak, 21.07.2017. godine, u periodu od 10:30 do 19:00 časova, zbog intervencije na sanaciji oštećenja na gasnoj instalaciji u

Društvo
Flaširana voda

Deo Pančeva bez vode

Zbog havarije na vodovodnoj mreži bez vode je ostao deo naselja Tip Stanko i zgrade "Pepeljare" između ulica Maksima Gorkog i Cara Lazara.
Društvo

Želite ljubimca? Udomite Malu! (FOTO)

MALA Živi na ulici u Topoli i niko ne zna kada se pojavila. Možda zato što je stalno u pokretu, mada se u poslednje vreme zadržava na jednom mestu – kod komšinice koja je redovno hrani i sipa joj