• Kampanja „Vozi odmoran”

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Agencija za bezbednost saobraćaja, Ministarstvo unutrašnjih poslova i „Putevi Srbije“ pokrenuli su danas kampanju „Vozi odmoran“, da vozači shvate da moraju odmorni da kreću na put i da poštuju osnovna pravila bezbednog ponašanja u saobraćaju.

    „To je jedini način da sačuvaju i sebe, i svoje saputnike, ali i ostale učesnike u saobraćaju“, rekla je vd  direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević i istakla da je zapravo ideja da sve institucije, na neki način uključene u bezbednost saobraćaja, u isto vreme deluju na istu temu.

    „Znamo da je ovo period kada je povećan broj putnika, ne samo domaćih, već imamo veliki priliv putnika iz inostranstva. Zato leci, koje delimo ovde na naplatnoj rampi, urađeni su na četiri jezika, na srpskom, engleskom, nemačkom i turskom. Postoji i radio spot, takođe na više jezika, upravo jer želimo da do što većeg broja vozača dođe naša poruka“, kazala je Milenković.

    Smatra da je dokazano da prevencija i represija daju rezultate, a u ovom slučaju, to bi trebalo da bude smanjenje broja saobraćajnih nezgoda.

    Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Vlada Nikolić ističe da su tokom leta i turističke sezone, uvećani rizici bezbednosti saobraćaja na svim putevima u Republici Srbiji, posebno na tranzitnim putnim pravcima, te da je odmoran vozač preduslov za bezbedno putovanje. 

    „MUP kontinuirano sprovodi sve svoje aktivnosti, a danas podržava ovu, po nama, izuzetno dobru kampanju, jer doprinosi bezbednosti saobraćaja. Na našim putevima tokom cele prošle godine, poginulo je 22 stranih državljana, a više od 400 njih zadobilo je povrede. Mi smo uvereni da kampanje ovakvog tipa doprinose povećanju nivoa bezbednosti saobraćaja i mislimo da će i ova doprineti“, kaže Nikolić.

    Dodaje da policija aktivno radi i da će tako biti do kraja sezone, da su inostrani državljani u povećanom broju na našim putevima, ali naglašava da su opasnosti potpuno jednake i za naše, i a strane državljane.

    Šef odseka za naplatu putarine u Putevima Srbije Nikola Milenković naveo je da će na svim informacionim portalima na deonicama autoputa biti ispisana obaveštenja učesnicima u saobraćaju o eventualnim zadržavanjima na naplatnim stanicama, kao i uslovima na putu.

    Milenković kaže i da će uskoro biti pokrenuta i akcija gde će se na karticama koje služe za ulazak na autoput biti ispisana obaveštenja učesnicima u saobraćaju, da voze pažljivo, da se odmaraju koliko je to potrebno, da bi nastavili bezbedno svoje putovanje.

    Učesnici akcije preporučuju vozačima da na put krenu naspavani, odmorni i zdravi, da na svaka dva sata vožnje odmaraju najmanje 15 minuta, da što ćešće piju vodu, da izbegavaju vožnju noću, da naprave pauzu i odspavaju kada osete prve znake umora, te da klima uređaj koriste tako da razlika između spoljašnje i temperature u vozilu bude do sedam stepeni.

    Agencija za bezbednost saobraćaja, Ministarstvo unutrašnjih poslova i „Putevi Srbije“ pokrenuli su danas kampanju „Vozi odmoran“, da vozači shvate da moraju odmorni da kreću na put i da poštuju osnovna pravila bezbednog ponašanja u saobraćaju.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo