• Kod zubara i kad ništa ne boli

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U okviru obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba, koja se proslavlja od 17. do 23. maja, pod sloganom „Osmehni se zdravo”, Dom zdravlja Pančevo organizovao je brojne aktivnosti.

    Najpre je u utorak 17. maja, na Odeljenju dečje i preventivne stomatologije održano kratko predavanje o higijeni zuba, a tom prilikom izloženi su i radovi mališana iz nekoliko vrtića i osnovih škola.

    Predavanju je prisustvovalo nekoliko mališana, koji su nakon edukacije posluženi svežim voćem.

    „Bio sam kod zubara sto puta do sad i ne plašim se uopšte. Izvadio sam jedan zubuć, i bolelo je malkice”, rekao je petogodišnji Dušan.

    „ Perem zube svakog dana, i nije mi teško. Ne idem kod zubara jer su mi zubi čisti”, istakao je Nemanja (6).

    Majka troje dece Suzana Gerga rekla je da redovno vodi decu kod stomatologa, ali da strah uvek postoji.

    „Smatram da sa pranjem zubića mora da se počne rano, i da se dosta priča sa decom na tu temu. Redovno peremo zubiće, i nemamo nikakvih problema“, istakla je Suzana Gerga.

    Dušica Pavlica, majka, smatra da roditelji treba da decu uče higijeni usta i zuba i taj posao nije lak.

    „Moj sin još nije bio kod zubara, ali zna šta se tamo radi i mislim da neće biti problema kada budemo otišli“, ocenila je ona.

    Dr Vesna Ankić, specijalista dečje i preventivne stomatologije, održala je mališanima predavanje i poručila da se zubi moraju čuvati, te da mališani treba da posećuju redovno stomatologa, onda kada ništa ne boli.

    Roditelji bi trebalo da dovode decu jednom u šest meseci na preventivni pregled. Bitno je istaći da mališani u mlađem uzrastu ne znaju sami da pravilno operu zube, te im odrasli moraju pomoći da se ne bi pojavio karijes, što se dešava. Pohvalila bih mlađe roditelje koji su požrtvovaniji i česće dovode decu kod nas.  Međutim, kao iskusan dečji lekar moram da kažem da nažalost ima i dosta nehijegne, jako pino karijesa i komplikacija”, izjavila je doktorka.

    Ona je dodala da dečji stomatolozi svake godine obilaze sve vrtiće, kao i osnovne i srednje škole, i vrše stomatološke preglede.

    U okviru obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba, u utorak, 17. maja je održano predavanje za trudnice na temu prevencije bolesti usta i zuba u trudnoći. U četvrtak, 19. maja i petak, 20. maja, vrtići „Lane” i „Kekec” biće gosti u OŠ ,,Branko Radičević“. Tom prilikom deci će biti održano predavanje i pregledani zubići.

    U četvrtak, 19. maja, u starčevačkom vrtiću dva stomatološka tima iz Doma zdravlja će deci pregledati zubiće i održati i predavanje, dok će dan kasnije u Mesnoj zajednici Kačarevo dr Stana Kukić, sa svojim timom održati predavanje meštanima.

    I. Predić

    U okviru obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba, koja se proslavlja od 17. do 23. maja, pod sloganom „Osmehni se zdravo”, Dom zdravlja Pančevo organizovao je brojne aktivnosti. Najpre je u utorak 17. maja, na Odeljenu dečje i preventivne stomatologije održano kratko predavanje o higijeni zuba, a tom prilikom izloženi su i radovi mališana iz nekoliko vrtića i osnovih škola.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo