• Komemoracija za Jevreje stradale u Drugom svetskom ratu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U četvrtak, 17. novembra 2016. godine, na spomen-obeležju Stratište na Jabučkom putu, održana je komemoracija za Jevreje postradale u Drugom svetskom ratu.

    Venac u ime Grada Pančeva položili su zamenik gradonačelnika Predrag Živković i član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu Nemanja Rotar, a počast žrtvama odali su i Ambasadorka Izraela u Srbiji Njena ekselencija Alona Fišer Kam, predsednik Skupštine grada Tigran Kiš i članovi Gradskog veća, predsednici i predstavnici Jevrejske opštine Pančevo, Saveza jevrejskih opština, kao i šest jevrejskih opština u našoj zemlji, pančevačkih Udruženja antifašista i Udruženja boraca – SUBNOR, predstavnici MZ Jabuka i ostali poštovaoci i članovi jevrejske zajednice u Srbiji.

     

    Zamenik gradonačelnika Predrag Živković poručio je:

    – Ovde smo da ne dopustimo da se zaborave strahoviti zločini koji su nad njima počinjeni, jedan sistematski progon i genocid na koji pomislimo čim čujemo ili izgovorimo reč „holokaust“. Svi ti ljudi, sve te žrtve, deo su naše istorije, naše države, našeg grada, grada u kome u miru i slozi žive ljudi različitih veroispovesti i nacionalnosti.

    Živković je istakao da u tom duhu treba da vaspitavamo našu decu, upoznajući ih sa istorijom i negujući prave vrednosti.

    Ambasadorka Izraela u Srbiji Njena ekselencija Alona Fišer Kam istakla je da je Holokaust najstrašnije poglavlje u istoriji čovečanstva i da je u njemu stradalo oko 6 miliona Jevreja širom Evrope, među kojima je bilo 80.000 Jevreja iz Srbije.

    – Možda će ova komemoracija preneti poruku da treba da se borimo protiv svih izraza govora mržnje i zločina iz mržnje, izražavanja netolerancije i odbojnosti prema drugačijima. Nažalost, čak i danas, nakon više od 70 godina od završetka Drugog svetskog rata, i dalje se suočavamo sa porastom antisemitizma, mržnje, fanatizma i netolerancije. Naša misija je da osiguramo da se takva tragedija nikada više ne ponovi, ni nama ni bilo kom drugom narodu, rekla je Njena ekselencija Fišer Kam.

    Prisutnima su se obratili i osvrnuli na istorijske činjenice predsednik Jevrejske opštine u Pančevu David Montijas i potpredsednica Miroslava Kon Panić, predsednik Saveza jevrejskih opština dr Ruben Fuks i direktor Istorijskog arhiva Pančeva Milan Jakšić.

    – Zahvaljujem se svim prisutnima što ste danas ovde sa nama da podelite naša osećanja i uspomene na nevine žrtve koje su na ovom mestu nepravedno i sa najvećom okrutnošću osuđene na smrt iz jednog jedinog razloga – što su bili Jevreji, rekao je Montijas.

    U četvrtak, 17. novembra 2016. godine, na spomen-obeležju Stratište na Jabučkom putu, održana je komemoracija za Jevreje postradale u Drugom svetskom ratu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo