Ivan Kurajev
Društvo

„Ljubimci” proslavili 20 godina postojanja

Pančevo, Sre, 05/10/2016 - 10:12
Mirjana Marić Veličković

Proslava Svetskog dana životinja u organizaciji Društva prijatelja životinja „Ljubimci” održana je u utorak, 4.oktobra 2016. godine, kada je otvorena i izložba „20 godina u 20 fotografija – zaštita životinja u Pančevu” u dvorani Apolo. Ovom prilikom je obeleženo i 20 godina rada organizacije i dodeljene su zahvalnice za uspešnu i dugoročnu saradnju sa različitim institucijama, organizacijama i pojedincima. Događaj su mini koncertom otvorili učenici Muzičke škole „Jovan Bandur". Ovo je treći koncert koji je realizovan u saradnji sa „Ljubimcima”. 

14550504_10209479757525212_963505111_o.jpg
 

muzicka
14536954_10209479757565213_1482398597_o.jpg

 

 

 

Svetski dan životinja se u svetu obeležava od 1931. godine, a u Pančevu od 2001. godine. A kakva je generalno situacija u oblasti zaštite životinja za 013info pričao je Ivan Kurajov, predsednik Društva prijatelja životinja „Ljubimci”. 
 
– Mislim da smo u poređenju sa drugim opštinama prilično odmakli. Zakonski akti su urađeni i dorađeni. Očekujemo da se odluka o držanju životinja malo zanovi i da se izmeni onaj deo, pogotovo oko broja životinja. Nije važno koliko je životinja, ako za njihovo čuvanje postoje uslovi. Treba više da se insistira na uslovima držanja, a ne na samom broju. U tim nekim pravnim regulativama mislim da smo najdalje odmakli u Srbiji, a posebno sa poslednjom odlukom sa privremenim kućicama na javnim površinama. To nema nijedan drugi grad. Imamo i dobre programe, kao što je program rešavanja, smanjenja i kontrole broja napuštenih životinja na teritoriji grada. Ono što je problem je sprovođenje zakona, to je najteže, rekao je Ivan. 
 
On je najavio da će se u toku današnjeg dana, 5. oktobra, održati sastanak sa institucijama – veterinarskom i komunalnom inspekcijom i sa JKP „Higijenom”. 
 
– Imamo dobru zakonsku i podzakonsku regulativu, ali je sprovođenje uvek najteže. Moramo da se podelimo poslove. Do sada se sprovođenje bukvalno svelo na organizacije i na Zoohigijenu. Treba da se podeli odgovornost, da komunalna i veterinarska inspekcija malo više zađu u problematiku odgovornog vlasništva, obeležavanja životinja, jer to najviše škripi. Potrebna je i provera svega toga, jer mi to ne možemo da radimo kao organizacija. To moraju da rade inspekcije. Mi verujemo da to stvarno može da se uradi, to ne zahteva previše ljudi. Vremenski mora da se uskladi ko će šta da uradi, da se dogovorimo oko nekih akcija. Od sada pa do cele zime, kaže Kurajov. 
 
Prema njegovim rečima, u Prihvatlištu za životinje kojim rukovodi JKP „Higijena” se zaista trude, ali imaju jako male kapacitete i slaba je tehnička opremljenost. U Prihvatlištu čak nema ni kućica za životinje. Na dan obeležavanja Svetskog dana zaštite životinja ova organizacija je odnela jedan deo kućica koje su predviđene da budu postavljene na javnim površinama. 
 

Foto: Ivan Kurajov
14600680_10210461450831034_1808567639_o.jpg

 

Kako Ivan Kurajov zaključuje, osim novca, za većinu stvari je potrebana samo volja i dobra organizacija. Najnovije vesti

Društvo
Flaširana voda

HAVARIJA: Deo Omoljice bez vode

Zbog havarije na vodovodnoj mreži danas su bez ostale Rađevska, Zadružna i deo Ponjavičke ulice u naseljenom mestu Omoljica, saopštileo je JKP „Vodovod i kanalizacija".

 
Društvo

Krpelja ima i u Pančevu

Medijima se nedavmo pronela vest da je u Srbiji najezda krpelja. Ovim povodom obratili smo se dr Miroslavu Tepšiću, načelniku pančevačke Službe hitne medicinske pomoći i pitali ga da li ova služba

Hronika

Pančevac prerezao sebi vrat u Zabeli

Osuđenik A. S. (40) iz Pančeva, koji je izdržavao kaznu u Kazneno-popravnom zavodu „Zabela” u Požarevcu, izvršio je samoubistvo metalnim poklopcem prvog dana po dolasku na robiju za razbojništvo

Ekonomija

Iz Pančeva krila za Ameriku

Američka kompanija Stavatti Aerospace i Jugoimport-SDPR, sklopili su ugovor za razvoj i proizvodnju novog jednomotornog aviona namenjenog za civilno tržište. 

Kultura

Rok kamp za devojčice gostuje u Pančevu

U četvrtak, 22. juna od 18 časova u Domu omladine u Pančevu naši sugrađani imaće priliku da čuju više o Rok kampu za devojčice, koji se prvi put održava u ovom regionu krajem avgusta.