Foto: Privatna arhiva
Udružene majke do 19. oktobra prikupljaju podršku

MAJKE SA TROJE DECE: „Naša peticija nije za platu nego za pomoć države trećem detetu"

Pančevo, Pon, 17/10/2016 - 13:32
Vladimir Đoković

Aktivistički, privatnim kanalima uz podršku porodice i dobronamernih ljudi, ali i na javnim mestima, u Pančevu, na primer, u Željezničkoj ambulanti, ovih dana prikupljaju se potpisi na peticiju Udruženja majki sa troje dece kojom se traži da se država donese odgovarajuće propise i pomogne treće dete.

– Peticijom želimo da se odblokira nacrt zakona koji je u proceduri Skupštine Srbije od 2011. godine čijim bi usvajanjem i država Srbija dala pomoć za treće dete, a tako i podršku roditeljima. Sve države u regionu takve propise već imaju. Nije reč ni o kakvoj plati, kako se to zlonamerno proglašava, već naknadi koju bi primalo svako treće dete do sada rođeno, ali i ona koja će tek biti rođena. –  kaže potpredsednica Udruženja majki troje dece Ksenija Pavlović.

Čitavu akciju pokrenuo je Upravni odbor Udruženja koje na svojoj FB grupi ima 10.000 prijatelja. Aktivni u prikupljanju potpisa su i ljudi koji shvataju značaj teme bez obzira imaju li troje ili manje dece. Kao i oni koji još uvek nisu roditelji.

– Ne znamo koliko je potpisa podrške do sada prikupljeno. To ćemo znati kada se svi popunjeni spiskovi prikupe. Plan je da ih overimo u sudu i podnesemo Narodnoj skupštini Republike Srbije kako bi ovaj nacrt zakona koji pet godina stoji u fioci bio odblokiran. – naglašava Ksenija Pavlović.

Natalitet u Srbiji je u zoni „bele kuge”, a cilj čitave akcije je da se poboljša pozicija roditelja koji brinu o svojoj deci. Cilj nije, ističe Ksenija Pavlović, bilo kakav udar na bilo koju vlast nego je ovo način da vlast shvati neodrživu poziciju u kojoj se mnogi roditelji u Srbiji nalaze.

Peticija je glas naroda i očekujemo da je uvaže. Moraju da shvate da roditelji nisu samo marioneta političara u vreme izbora. Želimo da ukažemo i na uopšte nezavidan položaj u kome se roditelji u Srbiji nalaze. Nisu u pitanju iznosi nego pravo koje su ostvarili roditelji u čitavom region osim u Srbiju. Ispada je jedino ovde dobiti podršku država za treće dete sramota. – zaključuje Ksenija Pavlović.Najnovije vesti

Društvo
Flaširana voda

HAVARIJA: Deo Omoljice bez vode

Zbog havarije na vodovodnoj mreži danas su bez ostale Rađevska, Zadružna i deo Ponjavičke ulice u naseljenom mestu Omoljica, saopštileo je JKP „Vodovod i kanalizacija".

 
Društvo

Krpelja ima i u Pančevu

Medijima se nedavmo pronela vest da je u Srbiji najezda krpelja. Ovim povodom obratili smo se dr Miroslavu Tepšiću, načelniku pančevačke Službe hitne medicinske pomoći i pitali ga da li ova služba

Hronika

Pančevac prerezao sebi vrat u Zabeli

Osuđenik A. S. (40) iz Pančeva, koji je izdržavao kaznu u Kazneno-popravnom zavodu „Zabela” u Požarevcu, izvršio je samoubistvo metalnim poklopcem prvog dana po dolasku na robiju za razbojništvo

Ekonomija

Iz Pančeva krila za Ameriku

Američka kompanija Stavatti Aerospace i Jugoimport-SDPR, sklopili su ugovor za razvoj i proizvodnju novog jednomotornog aviona namenjenog za civilno tržište. 

Kultura

Rok kamp za devojčice gostuje u Pančevu

U četvrtak, 22. juna od 18 časova u Domu omladine u Pančevu naši sugrađani imaće priliku da čuju više o Rok kampu za devojčice, koji se prvi put održava u ovom regionu krajem avgusta.