• Marijanini roditelji: Sa strepnjom u sudnicu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Prvo ročište na ponovljenom suđenju u postupku protiv dr Aleksandra Ivice zbog krivičnog dela Teško delo protiv bezbednosti zdravlja ljudi, održano je 10. juna, a naredno je zakazano za petak, 1. jul.

    Apelacioni sud u Beogradu 29. marta 2016. godine ukinuo je presudu Osnovnog suda u Pančevu iz decembra 2015. godine kojom je dr Aleksandar Ivica, hirurg Opšte bolnice Pančevo, osuđen na jedanaest meseci kućnog zatvora i godinu dana zabrane obavljanja lekarske prakse zbog nesavesnog lečenja Marijane Jojkić (26), koja je preminula u martu 2006. godine.

    Apelacioni sud u Beogradu vratio je predmet na ponovno suđenje jer je presuda prekoračila optužnicu, što se smatra pravnim propustom. Osnovnom tužilaštvu Pančevo je naloženo da konkretizuje optužni predlog, što je i učinjeno. 

    Kako nam je rečeno u Osnovnom tužilaštvu, optužni predlog je preciziran u pogledu činjeničnog dela, dok su su pravne kvalifikacije i ranije predložena kazna ostali isti.

    Prema optužnom predlogu u koji smo imali uvid, tužilac je zatražio kaznu zatvora „ne manju od dve godine, kao i meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti lekara specijaliste opšte hirurgije u trajanju od tri godine“, i obavezu optuženog da plati troškove krivičnog postupka.

    Kruna i Nikola Milovanović, roditelji Marijane Jojkić ističu da je prvi optužni predlog, predstavljen na prvom ročištu, 10. juna, bio loše napisan, zbog čega je naknadno ispravljen.

    Tog dana sudija je posle 10 godina, koliko traje suđenje, odbrani odobrio uvođenje tri svedoka, koji su ranije bili odbijeni, kao i prisustvo zdravstvenog stručnjaka. Marijanini roditelji se pitaju zbog čega se tužilaštvo nije usprotivilo takvom predlogu, posebno zbog toga što Apelacioni sud nije zahtevao ispitivanje novih svedoka, već samo preciziranje optužnice.

    Nakon svih propusta Osnovnog javnog tužilaštva Pančevo i Osnovnog suda, koji prate ovaj decenijiski postupak, Kruna i Nikola Milovanović, sa strepnjom čekaju naredno suđenje.

    Podsetimo, nakon presude Osnovnog suda, tužilaštvo je propustilo da uloži žalbu na presudu, jer je ona izgubljena u pisarnici. Tokom postupka vršeni su pritisci na porodicu, dva puta su menjani sudije i tužioci, a proces je, kako tvrde oštećeni, namerno prolongiran.  

    Nedeljko Martinović, advokat dr Aleksandra Ivice, nije želeo da komentariše slučaj dok se postupak ne završi.

    Marijana Jojkić je preminula 20. marta u Urgentnom centru u Beogradu nakon pet dana lečenja na Hirurškom odeljenju Opšte bolnice Pančevo. Za sobom je ostavila dva sina, koji su tada imali tri godine odnosno tri meseca. Primio ju je dr Aleksandar Ivica sa sa simptomima upale slepog creva. Sudsko medicinsko veštačenje profesora iz Niša pokazalo je da je kod Marijane primenjen očigledno nepodoban način lečenja, jer optuženi nije odredio dijagnozu, a primenio je terapiju antibioticima i lekovima protiv bolova čime je klinička slika bolesti bila zamaskirana. Time je, tvrde profesori, optuženi otežao i drugim lekarima lečenje. Petog dana boravka u bolnici Marijanino stanje se pogoršalo i ona je hitno prebačena u Urgentni centar u Beogradu gde su lekari konstatovali da je došlo do perforacije slepog creva sa upalom trbušne maramice, te je hitno operisana. Iako se posle zahvata oporavljala, nakon nekoliko dana preminula je od sepse nastale, kako stoji u sudskim veštačenjima, kao posledica zakasnele hirurške intervencije. 

    I. Predić

    Prvo ročište na ponovljenom suđenju u postupku protiv dr Aleksandra Ivice zbog krivičnog dela Teško delo protiv bezbednosti zdravlja ljudi iz člana 259, stav 4 u vezi sa članom stav 1 KZ, održano je 10. juna, a naredno je zakazano za petak, 1. jul.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo