• „Mladost je neosporna snaga”

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 22. avgust – Iako je samo po sebi lepo, roditeljstvo je veoma često i okidač za početak velikih i sjajnih priča, koje tada nisu više deo samo te jedne porodice, nego postaju važne i za širu društvenu zajednicu. Jedna od tih divnih priča je i nastanak Udruženja „Prepoznaj u sebi”, koje je dolaskom na svet dvoje dece, pokrenulo njihove roditelje da nadmaše sami sebe i postanu ljudi sa kojima se rado druže mnoga deca, od kojih uče i sa kojima rado sarađuju. O tome nam priča, Rade Mašić, otac, kreativac, pozitivac i osoba koja vodi Udruženje „Prepoznaj u sebi”.

    Ako do sada niste bili u prostorijama ovog Udruženja, ne možete ni da pretpostavite kolika se ljubav i volja krije iza ove priče. Sve pažljivo osmišljeno, vesele boje,…Prosto se ulaskom u „učionice” oseća pozitivna energija i izaziva prijatne emocije, jer se vidi koliko je truda uloženo u samo jedan cilj – da se deca osećaju dobro, da iz sebe izvuku ono najbolje što mogu, da nauče da poštuju i vole sebe. Postoji li nešto važnije od toga?

     

    Kao neformalna grupa počeli su odavno, kada su njihova deca bila mala, ali su vremenom usled sve većih potreba, svoju grupu formirali u udruženje.

    Rade nam je pričao o aktivnosti koja je bila ključna da se uozbilji priča. To je bila žirafa. Ne bilo kakva žirafa, već žirafa od recikliranog papira i plastike, koja je napravljena za takmičenje Procredit banke – najlepša kasica, gde je ova ideja i pobedila. Novac je doneo mnogo novog materijala za rad, flomasetere, bojice,… A nakon ove ideje sledio je i predlog jedne majke da pokušaju da apliciraju i za neke veće projekte iz kulture i sl. Tako je sve i počelo.

    Od prvog ozbljnijeg projekta „Multietnički odnosi”, koji je finansirala Trag fondacija, i u okviru kojeg je bila ideja upoznavanje dece sa kulturom i istorijom Mađara, Slovaka i Rumuna koji žive u Vojlovici, radili su i teme koje se tiču droge, seksualnog vaspitanja, ali i društveno odgovornih iz oblasti obrazovanja i ekologije. Kroz sve projekte koje su realizovali, uvek se provlači ideja poštovanja različitosti i tolerancije. A kao jedan ilustrativan primer je i projekat koji je imao za cilj upoznavanje dece sa problemima kao što su dijebetes, gluvi i nagluvi, u okviru kojeg su deca učila i znakovni jezik. Pogledajte kako je izgledao krajni rezultat u videu.

    Ukupno u svim programima prošlo je jako puno dece. Samo u programu Aktivan raspust zabeležno je više od hiljadu dolazaka na predviđene aktivnosti. Ovaj projekat je doneo pregršt pozitivnih komentara, od dece i roditelja. Trajao je tri meseca, i činile su ga sportska, dramska i likovna sekcija. Deca su vežbala, učila da glume i pripremili delo Duška Radovića, a na likovnoj sekciji učili nove eksperimentalne likovne tehnike. Rade kaže da su deca volela da dolaze i da je po jednom veoma kišnom danu izbrojao cak 33 kišobrana. Što govori više od bilo koje reči.

    Trenutno je ovo Udruženje u procesu realizacije osam projekata.

    Projekat „APLAUZ” koji finansira Trag fondacija, jednogodišnji je program koji predstavlja ciklus obuka na temu tehnika, veština i znanja na temu prikupljanja sredstava u zajednici. Cilj projekta „Aplauz“ je natkrivanje i osposobljavanje scenskog prostora udruženja.

    Projekat – javni rad „PODRŠKA” trajaće tri meseca, a ideja je savladavanje školskog gradiva i pomoć u govoru,čitanju, pisanju, učenju i reprodukovanju usvojenog gradiva kroz svakodnevni individualni/grupni rad. Kreativni ciklus bavi se vežbama koje potpomažu koncentraciju, memoriju, logiku, samopouzdanje, sigurnost i kreativnost kroz svakodnevni individualni/grupni rad uz savremene i nove metode.

    Projekat „LEPOTA BOJA”, realizuje se do septembra, finansira ga  Sekretarijat za kulturu grada Pančeva i bavi se novim slikarskim tehnikama i eksperimentalnim metodama, novim tehnikama oslikavanja raznih materijala i primenom novih metoda oslikavanja na zidu i staklu. Tokom realizacije, deca i mladi se upoznaju sa mnogim tehnikama i metodama. U sklopu programa biće realizovana i izložba radova koja su deca i mladi izradili.

    Projekat „MOJ IZBOR” realizuje se do septembra i ima za cilj smanjivanje predrasuda o mladima sa invaliditetom i njihova promocija u širem okruženju (lokalna zajednica, vršnjaci) kroz vršnjačku edukaciju na moderan i nesvakidašnji način.

    Pojekat „BAŠTOVAN” počeo je polako sa realizacijom, a finanisira ga Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Pančeva, sa ciljem da se kod dece i mladih podigne svest o očuvanju životne sredine, racionalnom korišćenju prirodnih dobara koje ne prouzrokuje degradiranje i uništavanje životne sredine, već, naprotiv, utiču na održavanje i podizanje kvaliteta životne sredine i stepena svesti o njenim  potencijalima koji odgovaraju potrebama sadašnjih i budućih generacija. Kroz edukaciju i kreativan rad prepoznati i prihvatiti nove, originalne vidove iskorišćavanja „otpada“, čime će se efekat zaštite životne sredine podići na viši nivo.

    Projekat – ekološka manifestacija „PRO-AKTIV” trajaće od oktobra do decembra kao manifestacija koja će promovisati zaštitu životne sredine i konkretne aktivnosti u oblasti zaštite prirodnih vrednosti, očuvanja i unapređenja biodiverziteta, kao i programe edukacije i podizanja svesti građana Grada Pančeva i okolnih naselja.

    Projekat „ŠTA GLEDAMO” realizovaće se do septembra i predstavice film kao jednu od najvažnijih savremenih medija koji je oduvek imao trostruku funkciju: informativnu, obrazovnu i zabavnu. Cilj ovog projekta je upoznavanje dece i mladih sa pregledom najboljih ostvarenja sedme umetnosti. Projekt se bazira na filmskim projekcijama koje će na najbolji način predstaviti sve aspekte filma.

     

    Skoro objavljen projekat koji će finansirati Grad Pančevo je i projekat „NAŠ PEČAT” koji će se raditi sa učenicma sedmog i osmog razreda osnovnih škola, u okviru kojeg će se pričati o društvenim mrežama – šta oni koriste, da li se snalaze u moru informacija i sl.

    Programi Udruženja „Prepoznaj u sebi” namenjeni su školskoj deci i mladima do 26 godine koji sve o ovom Udruženju mogu saznati preko društvenih mreža ili telefona organizacije. Budući projekti će se uglavnom održavati po osnovnim školama u Pančevu, ali na svim aktivnostima koje se odvijaju prostorijama Udruženja mogu prisustvovati svi oni koji to žele.

    Rade Mašic kaže da ne moraju svi biti vrhunski u onome čime se bave. Ideja je da se svako oseća dobro u svojoj koži i da da svoj maksimum. Rezultati kažu da deca koja koriste programe koje relazuje ovo udruženje, gde je ključna osoba idejni tvorac i koordinatorka Vesna, u značajnoj meri napreduju. On zaključuje da iako nekako sve ide na dole, naša deca idu na bolje.

    „Mladost je neosporna snaga”, kaze Rade sa velikim entuzijazmom i nadom u pogledu.

    M. M. Veličković

    PANČEVO, 22. avgust – Iako je samo po sebi lepo, roditeljstvo je veoma često i okidač za početak velikih i sjajnih priča, koje tada nisu više deo samo te jedne porodice, nego postaju važne i za širu društvenu zajednicu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Ombudsman ipak pokrenuo postupak prema CSR Vršac

    Povodom saopštenja Zaštitnika građana da je zbog slučaja maloletnika koji je ubio 12 jaganjaca u Markovcu pokrenut postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad Pančevo, […]