• NARODNA KUHINJA: Svakog dana oko 400 obroka za najugroženije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Još od 1994. godine Gerontološki centar Pančevo pruža mogućnost da se oni kojima je pomoć najpotrebnija hrane u narodnoj kuhinji. 

    Narodna kuhinja predstavlja vid vaninstitucionalne zaštite gde se odraslim i starim, iznemoglim, invalidnim hronično obolelim, materijalno nedovoljno obezbeđenim i drugim licima koja nisu u stanju da se sama o sebi staraju, obezbeđuje jedan obrok dnevno. Oni ovu uslugu mogu koristiti u Klubovima za odrasla i stara lica ili mogu da preuzimaju hranu i nose svojim kućama. 

    Grad Pančevo je u 2016. godini izdvojio 40 miliona dinara za ishranu osoba koje su u situaciji da ne mogu da obezbede adekvatne uslove za život. Svakog dana Gerontološki centar obezbeđuje 394 obroka, koja se pripremaju u ovoj ustanovi. Hrana se distribuira dalje Klubovima za stara i odrasla lica u Karađorđevoj i ulici Maksima Gorkog 145. 

     

    Besplatne obroke mogu trajno da koriste penzioneri čija su primanja manja od 15.780 dinara i radno nesposobna lica. 

    Porodice sa pet i više članova, lica bez prihoda i elementarno rešenog stambenog pitanja – „beskućnici“ i lica koja se trenutno nađu u stanju socijalne potrebe, mogu koristiti besplatne obroke samo tri meseca u kontinitetu, nakon čega moraju da ponovo da podnose zahtev. 

    O pravim korisnika odlučuje Centar za socijalni rad. U ovoj ustanovi socijalne zaštite podnosi se dokumentacija, nakon čijeg rešenja se ostvaruje pravo na korišćenje narodne kuhinje. Gerontološki centar je izvršilac prava. 

    – Narodnu kuhinju finansira lokalna samouprava. Obroke distribuira Gerontološki centar, a jelovnik formira nutricionista ove ustanove, gde se i spremaju obroci, rekla je Dr Ivanka Radu Halabrin, rukovodilac RJ Klubovi. 

    Osim korisnika besplatnih obroka, uslugu ishrane mogu koristiti i penzioneri koji učestvuju u plaćanju obroka u visini primanja. Na osnovu toga kolika je njhova penzija, određuje se skala pa mogu biti učestvovati 25%, 50% i 75%. 

    – Na osnovu njihovih prihoda Centar donosi rešenje o procentu učešća u plaćanju obroka, rekla je dr Ivanka Radu Halabrin. 

    Mišljenja korisnika narodne kuhinje su podeljena. 

    Na skali od jedan do pet, ocena je tri plus, rekao je Zoran. Kako on kaže, svaki dan se služi različita hrana, ali se stalno zna šta je kojim danima ne jelovniku. Najčešće su to makarone, grašak, kupus, pasulj, čorbe, pilav, paprikaš i đuveč. 

    Kosta je rekao da mu puno znači što dobija ovaj obrok. 

    – Ovo je moj ručak, i ukusan je, što je važno. Osoblje je takođe ljubazno, kaže on.

     

    Jedna od korisnica je rekla da već sedam godina koristi narodnu kuhinju.

    – Nekada bude nešto što se ne sviđa deci. Pasulj koji je i danas nikada ne propuštamo. Lep je i pire krompir. Mnogo nam znači ovo, meni barem zbog hleba znači. Kad je kišovito vreme ne možeš da ideš da zaradiš dinar, a treba ti. Ovde imaš barem neku zaštitu, da imam barem decu da nahranim. Meni ta vekna i po hleba mnogo znači. Ranije je bilo tri obroka, tri hleba, ali sada toga nema. Nekada moramo malo da dosolimo, začinimo, ali dobro je. Ja primam socijalnu pomoć i dečji dodatak. Samohrana majka sam i školujem decu. Bolešljiva sam, imam astmu. Kad mogu da idem da radim, ja idem. Kad ne mogu, ne mogu. Ali ja hoću, moram i borim se za moju decu. 

    Korisnicima Narodne kuhinje u Pančevu obezbeđuje se besplatni kuvani obrok svakog dana u mesecu, osim nedelje, državnog i drugog praznika.

    Još od 1994. godine Gerontološki centar Pančevo pruža mogućnost da se oni kojima je pomoć najpotrebnija hrane u narodnoj kuhinji. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Od Stratišta Stazom sećanja

    Ekološki aktivista Radomir Orlović uložio je trud da se trasira i obeleži pešačka staza, koja od memorijalnog kompleksa posvećenom stratištu Jevreja, Srba i Roma, vodi ka Tamišu i selu […]