• NEDELJA IMUNIZACIJE: Vakcinacija kao jedina i najbolja prevencija

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od 24. do 30. aprila, obeležava se četrnaesta po redu nedelja imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije pod sloganom „Vakcine deluju, štiteći nas sve zajedno”, a cilj je povećanje obuhvata širenjem svesti o značaju imunizacije u svim životnim dobima i ciljnim grupama.

    Načelnik centra za prevenciju i kontrolu bolesti, mr sc dr Slađana Tomić, specijalista epidemiologije, je govoreći o značaju vakcinacije, naglasila kako je imunizacija doprinela iskorenjivanju velikih boginja, kao i da je poslednji slučaj dečje paralize na teritoriji Južnog Banata zabeležen 1962. godine.

    Ako posmatramo morbile, činjenice pokazuju da ukoliko obuhvat nije preko 95 odsto, one se vraćaju, a to je zarazna bolest protiv koje se može sprovoditi vakcinacija kao jedina i najbolja prevencija, izjavila je dr Tomić.

    U Srbiji je od 2018. godine registrovano 4.935 slučajve morbila, od kojih je većina obolelih, konkretno 93 odsto, bila nevakcinisana, nepotpuna vakcinisana ili s nepoznatim statusom. Morbile su bile najzastupljenije kod dece mlađe od godinu dana, potom kod mališana od jedne do četvrte godine, pa kod osoba od 35 do 39 godina. Od ukupnog broja obolelih, 1.659 osoba je bilo hospitalizovano, a komplikacije su registrovane kod 37 odsto obolelih. U 2018. godini prijavljeno je 14 smrtnih ishoda. Najveća specifična stopa mortaliteta je registrovana kod mlađih od godinu dana, zatim u uzrastu od 1 do 4 godine, kao i u uzrastu od 30 do 34 godina.

    Svi treba da se uključe u podsticanje i zdravstveno vaspitanje o vakcinama, da se zna da su vakcinacije itekako korisne i da svaki roditelj igra ključnu ulogu u zaštiti svog deteta i da svako dete zaslužuje da bude zaštićeno.

    Dr Tomić je podsetila na činjenicu da na teritoriji Južnog Banata morbile nisu registrovane  od 1995. do 2013. godine, a da je 2014. zabeležen slučaj importovane bolesti, dok je 2017. zabeleženo tri slučaja, a 2018. godine, čak 20 potvrđenh slučajeva.

    Obuhvat u 2018. godini, u svim vakcinama je preko 95 odsto, osim MMR vakcine, koja ima obuhvat od 92,48 odsto.

    Primera radi, u Domu zdravlja Pančevo je u 2017. obuhvat bio 83,37, dok je u 2018. godini obuhvat dostigao 91,25 odsto.

    Kako nam je saopšteno, zbog odbijanja roditelja da se deca vakcinišu MMR vakcinom, sanitarnoj inspekciji prijavljeno je 40 slučajeva iz Pančeva, 18 iz Kovina i osam iz Bele Crkve.

    U 2018. godini na teritorriji JBO vakcinisano je 100 zdravstvenih radnika sa jednom dozom i 127 sa dve doze MMR vakcine.

    Dr Tomić ističe i da vakcine štite od bolesti, spašavaju živote i stvaraju osnovu za dug i zdrav život, a da se vakcinacijom protiv zaraznih bolesti ne štite samo vakcinisani, već i oni oko njih.

    Imunizacijom se preveniraju bolesti, komplikacije i smrtni ishodi od vakcinama preventabilnih bolesti među kojima su dečija paraliza, difterija, tetanus, veliki kašalj, hepatitis B, morbili, zaušci, rubela, neke vrste zapaljenja pluća, prolivi izazvani rotavirusom i rak grlića materice.

    Svake godine registruje se od dva do tri miliona smrtnih ishoda prouzrokovanih pneumokoknim infekcijama, a Srbija je od prethodne godine počela s primenom pneumokoknih vakcina.

    Od 24. do 30. aprila, obeležava se četrnaesta po redu nedelja imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije pod sloganom „Vakcine deluju, štiteći nas sve zajedno”, a cilj je povećanje obuhvata širenjem svesti o značaju imunizacije u svim životnim dobima i ciljnim grupama.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo