Foto: pixabay
Društvo

Nestašica leka za obolele od raka i antibiotika

Pančevo, Čet, 25/08/2016 - 09:54
Mirjana Marić Veličković

Veliki broj pacijenata u Srbiji, koji boluju od malignih bolesti, ne mogu da započnu ili nastave hemoterapiju jer već mesec dana vlada nestašica citostatika „etoposida".

Reč je o medikamentu koji usporava i sprečava rast tumora, a koristi se u terapiji karcinoma pluća, leukemije i testisa. Kako piše „Blic", bolnicama u Srbiji, u kojima se leče pacijenti od malignih bolesti, javljano je čak dva puta tokom ovog meseca da stiže citostatik, ali se to do sada nije obistilo.

Klinički centar Srbije i Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, jedine su bolnice koje ovaj citostatik imaju na rezervi do 1. septembra, i to samo za one pacijente koji su već započeli terapiju ovim citostatikom. Za ove bolnice obezbeđene su određene količine, ali iz zaliha.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje objašnjavaju da je do nestašice navedenog citostatika došlo zbog ograničenih proizvodnih kapaciteta proizvođača leka izraelske farmaceutske kuće „Teva".

Opširnije na sledećem linku.

Najnovije vesti

Ekonomija

NZS: U Pančevu nezaposleno 10.113 lica

Prema statistikama Filijale Pančevo Nacionalne službe za zapošljavanje na evidenciji je trenutno 10.113 lica koja nemaju zaposlenje. U odnosu na prethodnu godinu broj nezaposlenih lica je smanjen