Foto: pixabay
Društvo

Nestašica leka za obolele od raka i antibiotika

Pančevo, Čet, 25/08/2016 - 09:54
Mirjana Marić Veličković

Veliki broj pacijenata u Srbiji, koji boluju od malignih bolesti, ne mogu da započnu ili nastave hemoterapiju jer već mesec dana vlada nestašica citostatika „etoposida".

Reč je o medikamentu koji usporava i sprečava rast tumora, a koristi se u terapiji karcinoma pluća, leukemije i testisa. Kako piše „Blic", bolnicama u Srbiji, u kojima se leče pacijenti od malignih bolesti, javljano je čak dva puta tokom ovog meseca da stiže citostatik, ali se to do sada nije obistilo.

Klinički centar Srbije i Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, jedine su bolnice koje ovaj citostatik imaju na rezervi do 1. septembra, i to samo za one pacijente koji su već započeli terapiju ovim citostatikom. Za ove bolnice obezbeđene su određene količine, ali iz zaliha.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje objašnjavaju da je do nestašice navedenog citostatika došlo zbog ograničenih proizvodnih kapaciteta proizvođača leka izraelske farmaceutske kuće „Teva".

Opširnije na sledećem linku.Najnovije vesti

Srbija

Nema uglja, Srbiji prete restrikcije

Na deponiji Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu u ovom trenutku nema dovoljno uglja za proizvodnju struje, zbog čega se Srbija u novembru može suočiti sa restrikcijama električne energije,

Sport

Ragbi dan u Starčevu

U nedelju 21. maja Starčevo je bila prestonica srpskog ragbija. Okupile su se četiri generacije ragbista i uveličale ovu sportsku manifestaciju.