• Nezadovoljstvo zbog pruge – obilaznice oko Beograda, a kroz Pančevo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

     

    Pre više od četiri godine Denko Tončev i Soltir Đorović bili su među najviše eksponiranim stanovnicima Stare Mise koji su masovno bili nezadovoljni planovima da buduća železnička obilaznica oko Beograda prođe kroz njihovo naselje umesto da ga zaobiđe. Prostesti i javne polemike završene su tada usvajanjem plana kao i incijative Skupštine grada Pančeva da se planovi promene kako bi trasa buduće pruge bila daleko u pančevačkom ataru a ne blizu u pančevačkim naseljima.

    Prošlo je četiri godine, a novi plan prolaska obilaznice opet teretnu obilaznu prugu vodi rafinerijskim kolosekom.

    – Nema razlike među tim planovima. Ne zna se koji je gori. Opet su teretni saobraćaj usmerili kroz gradska naselja. Preko stanice Pančevo varoš do Pančevo glavne koja bi bila ranžirna za Zrenjanin, Vršac i Beograd. Mi sve ove godine tražimo da trasa te buduće pruge bude uz budući autoput a to znači bude iza Nadela. I da tamo bude nova ranžirna stanica Pančevo Banat a po novom planu toga nema. Kao što nema ni ranije predviđene ranžirne stanice Starčevo pa tako ni mogućnosti da se na tu planiranu prugu priključe Azotara, Petrohemija i Luka Dunav. Tako da po ovom novom planu sav teret na pruzi sever – jug ide kroz pančevačka naselja Misu, Kotež 1 i 2, Gornji grad a tereti iz fabrika putuju kao i do sada prugom na kojoj je Beovoz, objašnjava Denko Tončev.

    Stanovnicima Stare Mise ostaje da žive prelazeći tri pruge – rafinerijsku, gradsku od Vojlovice i međunarodnu od Vršca.

    – To je neizdrživo za život jer komšiluk je sve stariji a sve potrebe koje imaju moraju da završe preko neke od pruge. Najčešće ka Novoj Misi a to je najčešće prelazak dve pruge. I deca tamo idu u školu. Ovo rešenje koje sada predlažu opet vodi transport čitave Srbije, a tako i puno opasnih materija, kroz naše naselje ali i više naselja u Pančevu. To je za nas neodrživo. I dalje samo hoćemo da trasa buduće pruge, koja obilazi Beograd – obiđe i Pančevo, kaže Tončev.

     

     

    Tončev i Đorović su u udruženju građana MZ Mladost aktivni u protivljenju da teretna pruga prođe rafinerijskim kolosekom kroz Staru Misu.

    – Protiv ovakve trase mora da se aktivira i lokalna samouprava odnosno gradska vlast. Prošlo je četiri godine od odluke Skupštine grada a oni ništa nisu uradili da bi se promenili urbanistički planovi a trasa pruge pomerila od stambenih naselja u daleko u atar. Pre 4 godini smo verovali gradskoj vlasti da će se aktivirati i odustali smo od najavljenih protesta. I dalje verujemo da će se pokrenuti jer ako ovako planirana pruga ostane to će ugroziti čitavo Pančevo, kaže Soltir Đorović.

    Udruženje MZ Mladost već je podnelo primedbe na studiju uticaja idejnog rešenja trase pruge.

    – Mi samo tražimo da obilaznica bude i oko Pančeva a ne samo oko Beograda. Tražimo da se aktivira gradska vlast a obratićemo se i ministarstvu i državnom sekretaru Imre Kernu. Posle saznanja da je trasa i posle četiri godine ostala ista a da su rešenja još gora ponovo su se uvukli nemir i nespokojstvo među komšije na Staroj Misi. Videćemo šta će biti, kaže Denko Tončev.

    Stanovnicima Stare Mise ostaje da žive prelazeći tri pruge – rafinerijsku, gradsku od Vojlovice i međunarodnu od Vršca.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]