• Novoseljani su rešeni da naprave “Zelenu zonu” u svom selu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Tokom prve polovine novembra članovi Udruženja “Naše NOVO selo” iz Banatskog Novog Sela organizovali su nekoliko radnih akcija na kojima su sadili drveće i postavili dva letnjikovca. Time su dali znak da započinju sa radovima na uređivanju istočne strane sela, poznatije kao “utrina”, za koju se nadaju da će među meštanima zaživeti naziv “Zelena zona” – po nazivu projekta koji je Udruženju odobren na Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine za 2017. godinu. Ovogodišnjim projektom je predviđena sadnja sadnica, postavljanje letnjikovca, stolova i klupica, bilborda dobrodošlice i drugih potrebština neophodnih čoveku za odmor u prirodi, kao što su roštilj i kante za otpatke. 

     

     

     

    Lokacija Zelene zone nalazi se u blizini mesta na kom je 2016. godine posađeno  čak 400 sadnica, koje su bile znak podrške meštanke Ivane Krge Veljković, a zasadili su ih učenici Osnovne škole “Žarko Zrenjanin”. Sadnja drveća ponovljena je i ove godine, jer je Novoseljanin Dorin Stamena poklonio tuje sa istim ciljem, tj. sa željom da se selo ozeleni. Posađeno je 80 tuja, zahvaljujući čemu je Zelena zona dobila početni oblik.

     

     

    Zbog razvoja svesti najmlađih sugrađana o značaju koje imaju drveće i čista priroda, Udruženje je određenim aktivnostima uključilo i učenike Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“.  Kako bi Zelena zona dobila svoj logo, otvoren je likovni konkurs za učenike starijih razreda koji je organizovala nastavnica likovnog, Snežana Knežević. Pristiglo je puno dobrih radova, a uskoro će biti proglašen pobednik najboljeg rešenja. Logo Zelene zone nalaziće se na bilbordu dobrodošlice na “ulazu” u Zelenu zonu, kao i na svim drugim mestima na kojima bude bilo reči o ovom projektu. Osim toga, osnovci su imali zadatak da oslikaju kante za otpatke koje su kupljene sredstvima Grada Pančeva i postavljene na području sela i u Zelenoj zoni.

     

     

    Potreba za Zelenom zonom javila se jer Novoseljani žele da provode slobodno vreme na otvorenom, da se druže, bave sportom i uživaju u prirodi, a svest o značaju zdravog okruženja i očuvanja životne sredine svakako da je na prvom mestu.

     

     

    Plan Udruženja je da za nekoliko godina Zelena zona postane pošumljen prostor koji će dobiti trim stazu, teren za odbojku na pesku i sto za šah, kako bi u potpunosti postala mesto za sport i odmor u prirodi. Time bi ova neiskorišćena velika livada na kraju sela dobila smisao i svakodnevno bila od koristi stanovnicima Novog Sela. Najveća prepreka je nedostatak novca.

    Finansiranje projekta obezbedili su Grad Pančevo i darodavci iz Ban. Novog Sela, a deo sredstava prikupljen je organizovanjem dve žurke u klubu Level i Beertia baru, kao i na košarkaškom turniru, kada su mladi svojim dolaskom doprineli bržem razvitku projekta i promovisali sportske vrednosti. 

     

     

     

    Ovo je tek početak jednog velikog plana, a nakon ovogodišnjih aktivnosti biće moguć nastavak uređivanja Zelene zone kojim će se ubuduće baviti Udruženje “Naše NOVO selo“ ili, možda, lokalna samouprava, u zavisnosti od količine sredstava, ambicije i entuzijazma kojim se bude raspolagalo.

    Realizacija projekta je u toku, a fotografije i imena svih dosadašnjih učesnika možete potražiti ovde:

     

     



     

    Tokom prve polovine novembra članovi Udruženja “Naše NOVO selo” iz Banatskog Novog Sela organizovali su nekoliko radnih akcija na kojima su sadili drveće i postavili dva letnjikovca.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]