• „Novoseljanke – Boboacele“ uspešno promovišu srpsku i rumunsku tradiciju Banatskog Novog Sela

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

     

    Udruženje žena „Novoseljanke – Boboacele“ osnovano je krajem novembra 2014. godine. Od tada na brojnim manifestacijama, izložbama i sajmovima širom Srbije, svojim učešćem rado daju podršku dešavanjima na lokalnom, gradskom, pa i na državnom nivou. Na taj način istovremeno predstavljaju srpske i rumunske običaje i tradiciju Banatskog Novog Sela, a samim tim i svoj rad.

     

    Snežana Baba je predsednica Udruženja od osnivanja do danas. Ona je za 013info govorila o značaju udruživanja žena koje zajedničkim snagama mogu doprineti promociji svoga mesta, ali i pružiti konkretnu pomoć putem humanitarnog rada.

    Čime vašа izlaganja privlače pažnju posetilaca?

     

    Šta ćemo predstaviti na izlagačkom prostoru zavisi od teme izložbe, manifestacije ili sajma na kojima učestvujemo. Trudimo se da uvek imamo novu ideju i da prikažemo poneki novi eksponat.

    Kada su u pitanju srpska i rumunska tradicija i običaji Banatskog Novog Sela, posetioce za naš izlagački prostor privuku narodne nošnje, koje ne samo da izlažemo, već ih često i oblačimo, jer na taj način dolazi do izražaja sva njihova lepota. Neretko pažnju privuče i gurmansko umeće naših vrednih članica. Dešava se da tamo gde izlažemo hranu veoma brzo ostanemo bez takoreći „izlagačkog materijala“. To nam je posebno drago, jer znači da se posetiocima sviđa ono što napravimo.

    Sa kojim ciljem ste osnovale manifestaciju „Banatski hleb“?

     

    Cilj naše manifestacije „Banatski hleb“ je afirmacija potencijala i stvaralaštva žena u ruralnoj sredini. Ideja je da se na neki način sugeriše ženama da kroz svoj rad prepoznaju sopstvene vrednosti. Osim „Banatskog hleba”, organizujemo i dve izložbe – „U susret Osmom martu“ i „Vaskršnja jaja“.

     

     

    Kako su podeljene „dužnosti“ članica Udruženja?

     

    Imamo predsednicu, zamenicu, blagajnicu itd.  Na sastancima je veoma živo i interesantno. Tu iznosimo planove, pitanja, pojedinačna mišljenja i zajedno usvajamo rešenja koja su najbolja za Udruženje. Ne možemo svi biti spretni u svemu, ali kroz dosadašnji rad se iskristalisalo ko šta ume, pa se tako i ponašamo. Dodatni plus u stvaranju novih ideja i pronalaženju inspiracije za dalji rad je upravo naša raznolikost i to što smo različitog porekla.

    Koja je dobra strana udruživanja žena i ove vrste aktivizma? 

     

    Lepša strana udruživanja žena je ta što smo našle zajednički cilj naših aktivnosti. Žene jasno znaju šta hoće i čvrsto stremimo ka tome da ciljeve ispunimo. Sve to nije lako ostvariti i potrebno je dosta vremena, truda i rada, ali zajedničkim zalaganjem rešavamo probleme.

     

    Snežana Baba dodaje da su „Novoseljanke“ ponosne što uspevaju da se bave i humanitarnim radom – naravno, u skladu sa njihovim mogućnostima. Uspostavile su saradnju sa Ambasadom Rumunije –  Na prodajnoj vaskršnjoj izložbi u Ambasadi Rumunije deo prikupljenih sredstava je uručen Udruženju, kako bismo dalje prosledile kome mislimo da je potrebno u našem mestu. Iako bi mnogima značila pomoć, odlučile smo se za humanitarno udruženje „Feniks“, zbog neophodnosti da to bude registrovana organizacija, a ne pojedinac.

    Osim toga, organizovale su tri prodajne izložbe u saradnji sa dečijim vrtićem iz Banatskog Novog Sela – Pred vaskršnje praznike zajedno sa vaspitačicama i decom prodavali smo ukrase za Vaskrs. Sakupljena sredstva od prve dve izložbe poslužila su za opremanje prostorija u vrtiću. Vaspitačice planiraju na koji će način biti utrošena sredstva sa treće izložbe – kaže Snežana.

     

     

    „Novoseljanke“ su često nagrađivane, a sa nekih dešavanja se vrate i sa dva priznanja. To su nagrade za najlepši štand ili proizvod na zadatu temu.  Kako kažu – sve su im nagrade jednako važne i drage. Ovo su samo neke od njih:

    – Treće mesto na X Međunarodnom sajmu etno hrane i pića, Beograd – 2015 godine

    – Prvo mesto za slano pecivo sa izvanrednim ukusom i treće mesto za slavki kolač na XI Međunarodnom sajmu etno hrane i pića, Beograd – 2016 godine

    – Priznanje Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za veliki doprinos u negovanju tradicije stvaralaštva žena srpske i rumunske kulture.

     

    Iskoristila bih priliku da se zahvalim svima koji nam pomažu u našem radu i da pozovem sve zainteresovane žene da nam se pridruže – poručila je Snežana Baba u ime Udruženja žena „Novoseljanke – Boboacele“.

     


     

    Udruženje žena „Novoseljanke – Boboacele“ osnovano je krajem novembra 2014. godine. Od tada na brojnim manifestacijama, izložbama i sajmovima širom Srbije, svojim učešćem rado daju podršku dešavanjima na lokalnom, gradskom, pa i na državnom nivou. Na taj način istovremeno predstavljaju srpske i rumunske običaje i tradiciju Banatskog Novog Sela, a samim tim i svoj rad.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]