• O ambicijama, usavršavanju i veri u znanje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

     

    Filip Leskaroski, mladi Pančevac i diplomac Fakulteta političkih nauka u Beogradu, započeo je 15. jula kampanju javnog prikupljanja finansijskih sredstava – popularno nazvanu crowdfunding. Cilj ove aktivnosti je prikupljanje novca za nastavak Filipovog studijskog usavršavanja u Slovačkoj. Za 23 dana, koliko kampanja traje, sakupio je 400 dolara. Da bi nastavio školovanje, i pored pune stipendije za školarinu koju je dobio, neophodno je da do kraja avgusta obezbedi još 2.600 dolara.

    Filip je ambiciozan i perspektivan mladić koji živi u Pančevu, s diplomom osnovnih studija i iskustvom demonstratora i asistenta na Fakultetu političkih nauka. Pored akademskih aktivnosti, sticao je praksu u oblasti novinarstva, odnosa s javnošću i internet marketinga radeći za nekoliko medijskih redakcija i nevladinu organizaciju BIRN. Osvajač je drugog mesta na takmičenju u govorništvu „Besede u Zoranovu čast” 2010. godine i dobitnik nagrade „Dr Zoran Đinđić” koja se dodeljuje pojedincima za izuzetan doprinos u promociji grada Pančeva. Tokom sticanja dosadašnjeg iskustva Filipa se zainteresovao za odnos politike i savremenih komunikacija. U toj oblasti želi i da se usavršava.

    Ispunjenje sna

    Šansu da dođe do željenog cilja, Filip je dobio ostvarivanjem prava na stipendiju na master programu Evropskih studija i ekonomije Comenius Univerziteta u Bratislavi. Problem predstavljaju troškovi života u inostranstvu za prvih nekoliko meseci dok ne nađe posao, kao i preduslov za dobijanje boravišne vize: 3 hiljade dolara koje student mora da ima kod sebe. Zbog toga je Filip pokrenuo akciju prikupljanja novca putem interneta.

    “Jedan od važnijih koraka u mom životu je studiranje u inostranstvu. Put do dobijanja stipendije je bio dugačak: proces istraživanja, apliciranje, učenje jezika i prikupljanje neophodne dokumentacije. Sada je ostao još jedan ogroman izazov, da sakupim novac koji će mi omogućiti ulazak u Slovačku“, rekao je Filip.

    Ideju da putem internet kampanje prikuplja novac dobio je od studenata iz Zapadne Evrope i Amerike. Koristeći usluge platforme Indiegogo, koja je namenjana crowdfunding finansiranju projekata, Filip se obratio svima koji  žele da mu pomognu, a žive u inostranstvu. Uplate se vrše isključivo internet platnom karticom. Za ljude iz Srbije, upustva za uplatu putem žiro-računa nalaze se na njegovom blogu „Društvena stetoskopija”. Posetioci platforme i bloga mogu da pogledaju video materijal i pročitaju autorski tekst u kojem je Filip predstavio svoj rad, program za koji se prijavio i u kom je pokušao da objasni zbog čega je njegovo usavršavanje značajno za Pančevo i Srbiju. Do sada se obraćao samo privatnim licima putem društvenih mreža i slanjem mejlova. Na pitanje zašto se opredelio da baš na ovaj način sakupi potrebna sredstva, Filip je odgovorio da veruje u solidarnost ljudi i spremnost da uloži u znanje i budućnost.

    „Verujem u pobedu znanja i nadam se da je moguće na ovakav način, uz pomoć ljudi, ostvariti velike ideje“, kaže Filip i naglašava da je za ovakav način prikupljanja sredstava potrebna velika hrabrost, jer se tokom akcije susreo s raznim osudama i kritikama.

    „Osećaj je kao da si izašao na pozornicu pred brojnu publiku s namerom da izložiš svoju ideju i objasniš ljudima za šta tačno treba da daju novac“, objašnjava Leskaroski.

    Za manje od mesec dana dana crowdfunding kampanja donela je Filipu novih 400 dolara. Finansijsku podršku dobio je od desetoro ljudi, među kojima su i Srbi koji trenutno žive u inostranstvu, dok je oko stotinak njih svoj doprinos dalo tako što su širili informacije o kampanju putem interneta i društvenih mreža. Najveći broj donacija stigao je upravo iz Pančeva, Filipovog rodnog grada, a posebno ga je obradovao poziv Saše Pavlova, gradonačelnika Pančeva, koji je izrazio želju da pomogne.

    U razgovoru za „013info“ Filip naglašava da je njegova želja da se po završetku mastera vrati u Srbiju i stečeno znanje posebno iskoristi za unapređenje odnosa i saradnje Bratislave i Pančeva.

    Crowdfunding je nov način finansiranja projekata ili ideja putem prikupljanja malih novčanih iznosa od velikog broja ljudi, uglavnom putem interneta. U pitanju su investicije pojedinaca bez očekivanja povraćaja novca, osim u slučajevima kada je u kampanjama posebno definisan investicioni karakter prikupljanja sredstava. Ovaj moderan način finansiranja projekata je sve zastupljeniji i danas postoji više onlajn platforma preko kojih možete da pokrene svoju kampanju.

     

    O Filipovom poslu pisali smo i na portalu „013info” u tekstu “ Web marketing–budućnost poslovanja” na

    https://013info.rs/vesti/drustvo/web-marketing-buducnost-poslovanja

     

    Ako želite da videte Filipovu kampanju na platformi Indiegogo i donirate novac internet karticom idite na:

    https://www.indiegogo.com/projects/support-filip-s-master-studies-in-slovakia#/story

    O Filipovoj kampanji i kako možete da donirate novac putem žiro-računa možete da pročitate na blogu:

    https://drustvenastetoskopija.wordpress.com

     

    Filip Leskaroski, mladi Pančevac i diplomac Fakulteta političkih nauka u Beogradu, započeo je 15. jula kampanju javnog prikupljanja finansijskih sredstava – popularno nazvanu crowdfunding. Cilj ove aktivnosti je prikupljanje novca za nastavak Filipovog studijskog usavršavanja u Slovačkoj. Za 23 dana, koliko kampanja traje, sakupio je 400 dolara. Da bi nastavio školovanje, i pored pune stipendije za školarinu koju je dobio, neophodno je da do kraja avgusta obezbedi još 2.600 dolara.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo