Društvo

O pozivanju Pančevaca na vojne vežbe i uručivanje ratnog rasporeda pitali smo Ministarstvo odbrane. Evo šta su nam odgovorili

Pančevo, Sre, 09/08/2017 - 00:56
Vladimir Đoković

 

Povod poziva na vojne vežbe i uručenje ratnog rasporeda koji su izazvali pažnju i reakcije javnosti postavili smo nekoliko pitanja Ministarstvu odbrane Republike Srbije. Odgovore uprave za odnose sa javnošću Ministarstva prenosimo u celini.

 

013info:   O čemu je konkretnije reč, kakav je proces u toku?

Građani u odbrani zemlje imaju pravo i dužnost da izvršavaju vojnu, radnu i materijalnu obavezu, u skladu sa zakonom, odlukama nadležnih organa i planovima odbrane.

Na vojnu vežbu mogu biti pozvani vojni obveznici - muškarci do 60 godina života i žene do 50 godina života, koji su raspoređeni u jedinice Vojske Srbije i u vojne jedinice i vojne ustanove Ministarstva odbrane, kao i vojni obveznici koji su raspoređeni u specijalizovane jedinice civilne zaštite Ministarstva unutrašnjih poslova.

Takođe, pored ove kategorije lica, i sva sposobna lica do 65 godina koja nisu raspoređena a nalaze se u rezervi, zajedno sa svim ostalim građanima, mogu se rasporediti po radnoj obavezi, pored navedenog i u druge organe i jedinice civilne zaštite, i ostale subjekte sistema odbrane koji obezbeđuju proizvode i vrše usluge od posebnog značaja za odbranu zemlje.

 

013info:  Koliko je poziva poslato na adrese obveznika sa teritorije Grada Pančeva a koliko za čitav region južnog Banata?

Podaci o ukupnom broju vojnih obveznika predstavljaju vojnu tajnu i ne mogu biti  predmet javnih rasprava, bez posebne odluke nadležnog organa.

Inače, javnost u Republici Srbiji se redovno obaveštava o svim aktivnostima na saopštavanju, promeni, ukidanju ratnog rasporeda i pozivanju na vojne vežbe, preko sajta Ministarstva odbrane www.mod.gov.rs, na stranici OBAVEZE ODBRANE / Informacija o pozivanju lica.

 

013info:      Kakav je odziv obveznika – građana?

Odziv vojnih obveznika – građana zadovoljava potrebe ratnih jedinica Vojske Srbije i omogućava uspešnu realizaciju zadatka za koji su pozvani.

 

013info:      Koliko Južnobanaćanina/Pančevaca već ima ratni raspored? A koliko nema?

Podaci o ukupnom broju vojnih obveznika predstavljaju vojnu tajnu i ne mogu biti predmet javnih rasprava, bez posebne odluke nadležnog organa.

 

013info: Hoće li biti još poziva za dobijanje ratnog rasporeda? Koliko?

Članom 51. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi definisano je da lice u rezervnom sastavu može biti pozvano na vežbu najviše do 90 danau toku jedne kalendarske godine, dok je članom 54. definisano da se pripadnici pasivne rezerve pozivaju na obučavanje u toku kalendarske godine do 15 dana. Ove odredbe zakona imaju presudan uticaj na planiranje obuke rezervnog sastava i nameću obavezu prilagođavanja programa obuke u smislu dužine trajanja obuke u kalendarskoj godini.

Broj lica iz rezervnog sastava koja će biti pozvana na vojne vežbe određuju komande i jedinice Vojske Srbije koje se popunjavaju rezervom, u skladu sa potrebama popune nedostajućim kadrom, podmlađivanja kadra i stvaranja uslova za unapređenje u viši čin lica u rezervnom sastavu.

 

013info: A kako stoje stvari sa aktivnostima oko vojnih vežbi u koje je pozivan rezervni sastav sa teritorija Pančeva i Južnog Banata? Koliko ih je održano u poslednjim 12 meseci a koliko od početka 2017. godine?  Koliko je rezervista bilo uključeno, kakav je bio odziv?

Vojni obveznici se, u skladu sa svojom vojnoevidencionom specijalnošću, odnosno stručnom spremom i zanimanjem, pozivaju na vežbe, kurseve i druge oblike vojne i civilne obuke, radi obučavanja, osposobljavanja i uvežbavanja za izvršenje misija i zadataka u miru i ratu.

Naglašavamo da je nakon stupanja na snagu Odluke o obustavi obaveze služenja vojnog roka, ostala obaveza uvođenja u vojnu evidenciju i obaveza služenja u rezervnom sastavu, a služenje vojnog roka se izvršava po principu dobrovoljnosti.

Više informacija o do sada izvedenim vojnim vežbama možete pronaći i na sajtu Ministarstva odbrane www.mod.gov.rs.

 Marketing

Najnovije vesti